Expoziţia „Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”, care prezintă tablouri cu natură statică ale pictorului Ştefan Câlţia, va fi deschisă la galeria Artep din Iaşi în perioada 7 decembrie - 22 ianuarie.
„Una din primele mele amintiri e de pe la trei - patru ani când fugeam desculţ pe canapei, cum îi spunem noi laviţei din faţa ferestrelor, şi deasupra capului era şirul de icoane şi peste icoane era blidarul în care erau agăţate ulcioare de lut şi ulcioarele de sticlă. Dimineaţa devreme, de cum răsărea soarele peste Olt şi de peste munţi, razele pătrundeau prin geam şi se opreau în aceste ulcioare de sticlă. Nu erau foarte multe, cred că erau vreo 10 - 12 agăţate sus şi vedeai numai nişte mici sclipiri; icoanele sclipeau şi ele. Mă gândesc că atunci s-a aşezat în mine o parte din misterul acestor obiecte”, spune Ştefan Câlţia în volumul „Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”.
Pictorul invită la redescoperirea unei lumi a unui meşteşug uitat, dar atât de actual prin obiectele din viaţa noastră cotidiană: sticlă suflată şi decorată de artizani care duc mai departe o tradiţie din secolul al XVII-lea din Transilvania.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La vernisaj va fi lansat şi albumul cu acelaşi nume, publicat de Fundaţia „Ştefan Câlţia” şi galeria Artep.
Tablourile cu natură statică ale pictorului Ştefan Câlţia redau de multe ori transparenţa şi fragilitatea uluitoare a unor vase sau căni cu flori, care decorează cel mai adesea casele albastre din picturile artistului. Fundaţia „Ştefan Câlţia” a iniţiat în 2021 un amplu proiect care se va întinde pe câţiva ani, dedicat redescoperirii meşteşugului sticlăriei transilvănene şi a reintegrării glăjăriei în contextul cultural contemporan.
Expoziţia „Ştefan Câlţia. Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”, curatoriată de Matei Câlţia, cuprinde, pe lângă peste 30 de lucrări vechi şi recente, şi obiectele de sticlă realizate în glăjăriile tradiţionale, care au fost sursa acestui demers amplu de recuperare a unui meşteşug aproape dispărut. Două serii limitate de obiecte decorative realizate de sticlari invitaţi (Dan Bordianu şi Iulian Bordianu) în acest proiect sunt disponibile pentru publicul interesat.
„Numele de glăjărie este legat de prezenţa sticlarilor veniţi din Europa care vorbeau dialecte germane, cuvântul german glas (sticlă) a fost preluat în limbajul popular transilvănean, folosinduse glajă şi apoi denominatele derivate glăjărie (atelier de sticlă) şi glăjar (sticlar). Majoritatea producţiei de sticlă din glăjăriile făgărăşene se datora acestor tehnici traditionale care s-au perpetuat din generaţie în generaţie până la începutul secolului XX. Aceste tehnici aminteau de cele vechi, de sorginte veneţiană; aici se lucra însă «sticla de pădure», o formă regională, o treaptă mai jos decât sticla veneţiană, erau pereţii subţiri dar transparenţa nu era incoloră, datorită reziduurilor de fier din fierberea cenuşii de fag, temperatura de topire nu era uniformă, dovada fiind bulele de aer sesizabile pe pereţii vaselor de sticlă”, detaliază dr. Ligia Fulga despre tehnicile şi istoria acestui meşteşug.
Parcursul lui Ştefan Câlţia (n. 1942) are o autonomie stilistică dincolo de mode. Fără a fi vorba despre o traducere a actualului în termenii perenităţii, lucrările lui Ştefan Câlţia vorbesc despre prezent prin simboluri general valabile, aflate într-o directă legătură cu „viaţa” şi „lumea”. Lucrările sale compun o descriere asupra lucrurilor fireşti din viaţă, înţelese ca loc, natură, carnavalesc ori călătorie.
Cele mai recente expoziţii ale pictorului sunt „Ştefan Câlţia. Albastru de hotar”, Galeria Annart din Bucureşti, decembrie 2021, „Uroborus. Ştefan Câlţia”, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, octombrie 2019, „Ştefan Câlţia. Fragilitate”, Galeria Artep din Iaşi, aprilie 2019, „Lucrări de peste vară”, două expoziţii deschise simultan la Galeria Posibilă şi Galeria Annart, din Bucureşti, în 2018 şi „Ştefan Câlţia. Obiecte grăitoare” organizată la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, în 2017.
ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iaşi, într-un spaţiu complet regândit pentru a pune în evidenţă artiştii importanţi ai acestor vremuri. În cei trei ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieşean o serie impresionantă de artişti vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ştefan Câlţia (2019), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan şi Ghenadie Popescu (2020). În 2021, galeria s-a concentrat pe prezentarea fotografiei de autor către un public cât mai larg, cu trei expoziţii semnate de Nicu Ilfoveanu, Florin Ghenade şi Matei Bejenaru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.