Un bărbat a fost condamnat, miercuri, în Franţa, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a furat în 2019 un desen realizat de Banksy pe spatele unui panou de parcare din Paris, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inculpatul, Mejdi R., în vârstă de 38 de ani, un muzician care a susţinut că a fost rugat chiar de Banksy să fure desenul, a fost, de asemenea, amendat cu 30.000 de euro şi obligat să despăgubească Centrul Pompidou, un muzeu de artă contemporană situat în imediata vecinătate a semnului pe care a apărut lucrarea.

Furtul, care fusese minuţios planificat, a fost executat, în miez de noapte, de acesta cu un polizor unghiular, urcat pe un camion închiriat pentru această ocazie şi ale cărui plăcuţe de înmatriculare au fost schimbate.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În cadrul audierii din 10 iunie, acuzatul şi-a recunoscut cu uşurinţă implicarea în evenimentele care au avut loc la 1 septembrie 2019. Cu toate acestea, el a explicat că graffiti-ul de pe stradă nu avea "nicio valoare" şi că, prin urmare, nu furase niciun "bun cultural", ci doar "participase la deteriorarea unei plăci metalice".

Potrivit acestuia, ar fi făcut acest lucru chiar la cererea lui Banksy, "prietenul" său. Desenul înfăţişa un şobolan cu un cutter. Celebrul artist stradal britanic ar fi vrut, se pare, să-i împiedice pe alţii să îşi însuşească sau să profite de pe urma lucrărilor sale şi, de asemenea, "să denunţe ipocrizia sistemului capitalist care spune care lucrări au valoare şi care nu".

Mejdi R. a mai afirmat, fără a putea dovedi acest lucru, că ar fi acţionat cu o "echipă" trimisă chiar de Banksy, care a plecat apoi în Anglia cu opera.

Aceasta nu este prima dată când instanţele franceze se ocupă de furtul unei opere a lui Banksy. În iunie 2022, opt bărbaţi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare de la şase luni la doi ani de închisoare pentru că au furat sau transportat în Italia o uşă de la Sala Bataclan decorată cu o pictură a artistului britanic, în semn de omagiu pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie 2015.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.