Senatul Universităţii Politehnica Timişoara s-a reunit, joi, în şedinţă festivă, pentru a decerna titlul de Doctor Honoris Causa lui Ioan Holender, fost student al Politehnicii timişorene şi cel mai longeviv director al Operei din Viena.
Pe lângă membrii comunităţii academice a Universităţii Politehnica Timişoara, la eveniment au participat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, reprezentanţi ai lumii artistice.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După intonarea imnului Gaudeamus de către corul bărbătesc al Operei Române Timişoara, ceremonia a fost deschisă de preşedintele Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, Radu Vasiu, care a subliniat importanţa acordării titlului de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai proeminente personalităţi culturale ale Timişoarei, maestrul Ioan Holender, chiar în ajunul deschiderii Capitalei Europene a Culturii Timişoara - 2023, program la care Universitatea Politehnica Timişoara a participat încă din faza întocmirii propunerii câştigătoare.
Tot în deschiderea evenimentului, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, a menţionat reîntoarcerea la Politehnică a lui Ioan Holender în cel mai potrivit moment, chiar înaintea deschiderii Capitalei Culturale Europene, amintind şi emoţia care l-a încercat atunci când l-a rugat pe maestru să accepte acordarea titlului, iar răspunsul acestuia a fost ”La Politehnica mea?”.
După primirea diplomei de Doctor Honoris Causa şi a robei cu însemnele Politehnicii timişorene, Ioan Holender a mulţumit pentru titlul decernat atât conducerii Universităţii Politehnica Timişoara, cât şi prietenilor prezenţi la eveniment. În alocuţiunea care a urmat, Holender a vorbit cu emoţie despre perioada copilăriei şi adolescenţei petrecute la Timişoara, despre perioada studenţiei la Institutul Politehnic Timişoara, despre respectul profund pe care îl are pentru profesorii pe care i-a avut, despre revolta studenţească din 1956, la care a participat şi care i-a schimbat cursul vieţii, despre plecarea la Viena şi dorul de ţară care l-a măcinat mereu, despre cariera culturală şi promovarea artiştilor români peste hotare.
Ioan Holender s-a născut la Timişoara, în 18 iulie 1935, într-o familie de evrei înstăriţi. Tatăl său era proprietarul unei fabrici de oţet, iar pe linie maternă se trăgea din familia Dornhelm. Bunicul său, Eugen Dornhelm, era un comerciant de textile cunoscut şi respectat. În cel mai bun spirit al Timişoarei şi al Banatului, în casă se vorbea în trei limbi – germană, maghiară şi română.
Holender a fost student al Universităţii Politehnica din Timişoara, artist liric (bariton), impresar şi manager cultural, cel mai longeviv director al Operei din Viena (1992-2010), preşedinte de onoare şi director artistic al Festivalului ”George Enescu” (2003-2015), Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.