Cel mai recent lungmetraj al Ancăi Damian, animaţia muzicală „Insula”, îşi anunţă premiera românească la TIFF - Transilvania International Film Festival, unde va rula pe 22 şi 24 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premiera va fi însoţită de expoziţia de realitate augmentată „În căutarea Paradisului A.R.”, organizată în perioada 17 – 26 iunie la Muzeul de Artă din Cluj.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tot în luna iunie are loc şi premiera franceză a filmului, prezentat în competiţia principală la Festivalul Internaţional de animaţie de la Annecy, în săptămâna 13-18 iunie 2022.

Prin expunerea unor probleme presante ale contemporaneităţii, „Insula” Ancăi Damian readuce la viaţă o lucrare clasică printr-o nouă abordare.

Inspirat din piesa de teatru cu acelaşi nume a lui Gellu Naum, „Insula” este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveştii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranţi, activişti şi garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supravieţuieşte unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de naraţiunea convenţională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migraţia, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale şi a simbolismului. Atât Robinson cât şi Friday, confruntaţi cu o lume în derivă, pornesc, fiecare în felul său, în căutarea Paradisului. Dacă pentru Robinson căutarea este o călătorie imaginară, Friday este acela care va încerca crearea Paradisului pe Pământ.

„Aflat la intersecţia artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul „Insula” are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziţia de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuşi parte din univers”, a declarat Anca Damian.

„În căutarea Paradisului A.R.” este expoziţia care însoţeşte lansarea filmului şi propune o intervenţie imersivă în universul Insulei, precum şi o nouă citire a subiectului prin prisma realităţii secolului 21, folosind instrumente şi medii specifice acestuia.

După premiera de la Cluj, expoziţia va fi prezentată în toamnă şi la Institutul Goethe din Bucureşti, marcând intrarea filmului „Insula” în cinematografe.

Expoziţia este realizată cu sprijinul George - primul banking inteligent şi este prezentată în premieră în cadrul Transilvania International Film Festival, precum şi într-un format capsulă la Festivalul Internaţional de animaţie de la Annecy.
Expoziţia„În căutarea Paradisului A.R.” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN.

Totodată, lansarea filmului „Insula” va fi însoţită şi de un board game, jucătorii fiind invitaţi să pornească pe urmele personajelor în căutarea paradisului, adăugând încă un strat de interactivitate proiectului. 

O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias - FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women's Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în Bucureşti, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obţinut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe lungmetraje şi animaţii. Filmografia ei include „Întâlniri încrucişate” (2008), „Crulic - drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.