Festivalul de film fantastic Dracula TiMes se desfăşoară, timp de cinci zile, la Timişoara, cu multiple proiecţii de filme de lungmetraj în premieră naţională sau în avanpremieră în oraş, cu invitaţi speciali, filme de scurtmetraj şi documentare despre mitul contelui Dracula. Invitatul special este stră-strănepotul lui Bram Stoker, profesorul şi scriitorul Dacre Stoker.
”Invitatul special al Dracula TiMes, festival organizat de Dracula Film Festival, este stră-strănepotul lui Bram Stoker, profesorul şi scriitorul Dacre Stoker. Cu toate că a fost atlet de performanţă în tinereţe, Dacre s-a lăsat purtat pe urmele unchiului său, el publicând două cărţi devenite bestseller, «Dracula The Un-Dead», un sequel al celebrului roman din 1987, şi romanul «Dracul», scris împreună cu J.D. Barker, ce va fi adaptat într-un film, in regia lui Andy Muschietti (It). Dacre este scenarist, regizor şi producător al documentarului «Dracula Meets Stoker»”, arată organizatorii, într-un comunicat de presă.
Dacre Stoker va deschide festivalul Dracula TiMes, miercuri, de la ora 17.00, la FABER, cu prezentarea multimedia ”Stoker on Stoker”.
Dacre Stoker va fi prezent şi la Cinema Timiş, joi, după proiecţia filmului ”The Last Voyage of the Demeter” (Anglia, Germania, SUA, 2023), unde va răspunde întrebărilor venite din partea publicului.
”Fanii lui Dracula îşi amintesc cu siguranţă că Demeter este numele corabiei care l-a transportat pe vampir din Transilvania la Londra, în volumul lui Bram Stoker. Filmul este prezentat în premieră naţională la Timişoara”, se mai arată în comunicat.
La FABER, de această dată, Dacre Stoker va prezenta, vineri, filmul documentar al cărui scenarist este, ”n căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula” (România, Irlanda, Moldova - 2021).
”În anul 2012, cercetătorul olandez Hans de Roos descoperă la biblioteca muzeului Rosembach din Philadelphia, SUA, noi documente din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea Dracula. Aceste documente conţin coordonate exacte a locaţiei castelului fictiv descris de Bram Stoker, care se află în Masivul Călimani. După ce intră în posesia acestor noi documente, Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, porneşte o campanie de cercetare prin lume pe urmele documentelor din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea. În ultima fază, Dacre Stoker ajunge în Romania unde, alături de o echipă de români, merge în Munţii Călimani să caute locaţia castelului fictiv a lui Dracula”, se mai arată în comunicat.
Festivalul Dracula TiMes are o serie de invitaţi europeni, care vor prezenta filme în premieră absolută în România, la Timişoara.
Valentin Greuter, producător din Elveţia, va povesti publicului despre ”Mad Heidi”, un savuros festin comic ce aminteşte de clasice precum ”Top Secret”, doar că în cheie horror, cu icon-ul elveţian purtând într-un viitor distopic lupte extrem de sângeroase cu fasciştii… brânzei.
Regizorul turc Metin Kuru prezintă ”Forbidden Wedding”, o călătorie mistică cu consecinţe sângeroase.
Venit din Ungaria, regizorul Isti Madarász va vorbi despre ”Halfway Home”, un fantasy romantic care a câştigat marele premiu Dracula Film Festival 2023. Filmul a mai câştigat în acest an 2 premii importante, Premiul Best Motion Picture la Sitges – Catalonian International Film Festival 2023 şi Premiul Silver Mélies la Bruxelles BIFFF, 2023.
Din Suedia, actorul Ola Rapace (care a devenit cunoscut pentru rolul lui Patrice în filmul din 2012 cu James Bond ”Skyfall”) şi regizorul francez Keyvan Sheikhalishahi vor prezenta scurtmetrajul ”Divertimento”.
Un experiment muzical şi poetic, proiecţia clasicului italian ”L’Inferno” (1911) este completată de o coloană sonoră originală interpretată live de către trupa Bosco (Spania). Bazat pe ”Divina Comedie” de Dante Alighieri, filmul este unul dintre primele lungmetraje din istorie.
Bosco, cvintetul spaniol care îşi defineşte muzica drept “psihedelic renascentistă”, va susţine, în 2 decembrie, la Cinema Timiş un concert conceput în baza imaginilor filmului mut italian ”L’Inferno di Dante” (1911), alcătuit din 54 de scene şi pigmentat cu picturi animate inspirate de Gustave Doré. Bosco, trupă ale cărei concerte pline de teatralitate şi poezie au fost caracterizate ca “halucinogene cu efect visceral”, alternează pasaje în care rock-ul industrial se împleteşte cu muzica electronică, ce alternează cu altele în care folk-ul sensibil coabitează cu sonorităţile pop.
Producător, actor şi regizor, Florian Zapra din Bistriţa va aduce o selecţie de scurtmetraje de la festivalul pe care l-a fondat la Dublin, Festivalul de Scurtmetraje şi Muzică din Dublin – DISFMF, precum şi lungmetrajul cu care a debutat în calitate de regizor, ”Katharina”.
Regizorul timişorean Florin Iepan va prezenta filmul documentar ”Bela Lugosi, Vampirul Căzut” (2007) care redă povestea vieţii lui Bela Lugosi, cel care a creat în anii 1930, la Hollywood, personajul cinematografic al contelui Dracula.
Directorul Muzeului de Istorie de la Braşov, Nicolae Pepene, va povesti publicului prezent despre documentarul ”Dracula – agent de voiaj”. Filmul prezintă un aspect spectaculos atât al istoriografiei româneşti recente, cât şi al istoriei turismului românesc: modul în care autorităţile româneşti comuniste au valorificat mitul comercial Dracula şi ”disputa” dintre contele creat de Bram Stoker şi personajul istoric Vlad Ţepeş.
Criticul de film Irina Margareta Nistor ajunge la festivalul Dracula TiMes, unde va prezenta trei filme în care joacă actorul Willem Dafoe: ”Shadow of the Vampire” (Anglia, Luxemburg, SUA - 2000), ”The Lighthouse” (SUA, 2019) şi ”Poor Things” (Irlanda, Anglia, SUA - 2023).
Totodată, Irina Margareta Nistor este şi preşedintele juriului competiţiei Dracula Digital, competiţia de scurtmetraje filmate cu telefonul mobil, destinată tinerilor timişoreni. Din juriul acestei competiţii mai fac parte Eliza Claudia Filimon, conferenţiar dr. la Catedra de Engleză a Facultăţii de Litere a UVT, şi Florian Zapra, regizor.
Proiectul Dracula TiMes face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.