Picturi de Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Theodor Pallady, fotografii ale Reginei Maria o acuarelă realizată de, aceasta şi o invitaţie la botezul său vor fi reunite într-o expoziţie la Palatul Reginei Maria de la Balcic, al cărei vernisaj este programat în 16 iulie. De asemenea, vor putea fi văzute o pictură şi o sculptură, datorate cuplului artistic Cecilia Cuţescu-Storck şi Frederic Storck, care şi-a construit o reşedinţă la Balcic, în vila alăturată palatului. Lucrările provin din colecţii private.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În jurul aniversării a 100 de ani de la începerea construcţiei la palatul de la Balcic al Reginei Maria, nucleu care a coagulat în jurul lui întreg fenomenul cultural care a fost Şcoala de pictură de la Balcic, doi colecţionari şi galerişti din Bucureşti, Alexandru Rădulescu (Galeriile de artă A. Rădulescu) şi Mircea-Eduard Uzunov (Galeria de artă Rotenberg-Uzunov), organizează o expoziţie care readuce pe simezele Balcicului unele dintre cele mai prestigioase nume care i-au făcut faima. În colaborare cu un număr select de colecţionari privaţi care au împrumutat lucrări din colecţiile lor pentru această expoziţie-eveniment, vor ajunge la Balcic opere de pictură şi sculptură, precum şi fotografii şi documente care ilustrează lumea „Oraşului Alb” în perioada dintre cele Două Războaie Mondiale, cu peisajul ei unic şi cu personajele care o animau în epocă”, anunţă organizatorii într-un comunicat transmis News.ro.

Conform sursei citate, orice discurs despre arta românească subliniază, în mod necesar, probabil cea mai glorioasă perioadă a ei, moment istoric şi loc salutar unde artişti, arhitecţi, muzicieni, scriitori, feţe regale şi întreaga elită socială şi politică europeană s-au adunat în jurul personalităţii Reginei Maria a României. Cucerită de farmecul atemporal şi de atmosfera Balcicului, Regina a dispus construirea „Cuibului liniştit”, aşa cum a rămas numit palatu.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În jurul lui s-a dezvoltat un întreg complex, din care se impune menţionată Stella Maris, capela în care a Regina a vrut să îi fie păstrată inima după moarte, din dragoste eternă pentru Balcic. Devenit repede adevărat loc de pelerinaj estival pentru pictori, datorită peisajului marin ofertant care nu putea fi găsit pe litoralul dobrogean, şi universului uman pitoresc, populat de tătarii din satele din jur, Balcicul a văzut o efervescenţă creatoare fără precedent în anii 1913-1940.

Atmosfera şi-a căpătat pe bună dreptate numele de „Şcoala de la Balcic” datorită calităţilor care uneau arta creată aici: fascinaţia pentru oraş şi împrejurimile lui, valorificarea întâlnirii pitoreşti dintre stâncile albe ale „Coastei de Argint” (supranumele poetic al zonei în epocă) şi marea albastră, peisajul cu accente mediteraneene, pentru care altfel pictorii trebuiau să călătorească în Franţa sau Italia. Locuitorii regiunii, mai ales tătarii, au servit drept modele pictorilor. Figuri recurente de bărbaţi, femei şi copii au fost imortalizate astfel în arta românească modernă.

”Timp de aproape două săptămâni, de la vernisajul din 16 iulie (orele 18) şi până pe 28 iulie 2024, picturi de Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Dan Ialomiţeanu şi Gheorghe Ionescu-Doru – între alţii – vor reconstitui pentru iubitorii de artă, pe simezele palatului din Balcic, atmosfera acestui loc de referinţă în istoria artei româneşti. Li se alătură două opere, o pictură şi o sculptură, datorate cuplului artistic care şi-a construit o reşedinţă la Balcic, în vila alăturată palatului: Cecilia Cuţescu-Storck şi Frederic Storck. Fotografii de epocă ale Reginei Maria în toate etapele vieţii sale, inclusiv o rarissimă invitaţie la botezul său şi un portret realizat de Eustaţiu Stoenescu (şi însoţit de o reproducere fotografică de epocă), precum şi o acuarelă realizată de însăşi Maiestatea Sa (o valoroasă acuarelistă pasionată de flori), întregesc imaginea lumii care a făcut din Balciul interbelic capitala artistică a României şi un important centru artistic pe scena europeană în primele patru decenii ale secolului XX”, menţionează organizatorii expozitiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.