Artiştii Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă sunt juraţii care vor alege semifinaliştii Eurovision România 2018, pe care îi vor anunţa vineri, urmând să jurizeze şi semifinalele şi să selecteze 15 piese pentru finală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zilele acestea, în faţa juriului şi a invitaţilor care îi susţin din gradene, artiştii interpretează piesele înscrise în concurs. Audiţiile au loc în studiourile TVR, informează Televiziunea Română.

Ilinca provine dintr-o familie de muzicieni şi studiază muzica de la 7 ani. A participat la festivaluri prin ţară, iar la vârsta de 14 ani a concurat la „X factor”, ca membră a unei trupe de patru fete, ajungând până în galele live. La vârsta de 16 ani a participat la „Vocea României”, ajungând până în semifinale alături de Loredana. De-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe instituţii de cultură din ţară: Filarmonica Iaşi, Opera Română Cluj şi Teatrul Dramatic Braşov.

Tânăra a reprezentat România la ediţia din 2017 a Eurovision Song Contest, alături de Alex Florea, cu piesa „Yodel it!”. Ei au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs, de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

Autor a peste 270 de melodii, compozitorul Viorel Gavrilă este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor Bucureşti. Cu o experienţă de peste 30 de ani în showbiz-ul autohton, Viorel Gavrilă a fost premiat de mai multe ori pe scena Festivalului Mamaia. De-a lungul carierei, a compus muzică pentru 24 spectacole de revistă şi pentru copii la Teatrul de Revistă „Majestic” din Ploieşti, Teatrul de Revistă Deva, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti şi a condus orchestra la emisiuni precum „Sarabanda”, „Noaptea tarziu” cu Mircea Badea, „Strict autentic” 2001 şi „Gong Show”.

Viorel Gavrilă are o experienţă bogată la Eurovision. A fost membru al juriului României la mai multe ediţii Eurovision Song Contest, iar în 2015 a prezidat juriul Selecţiei Naţionale, când trupa Voltaj a reprezentat ţara noastră pe scena din Viena.

Marian Ionescu, fondatorul trupei Direcţia 5, este unul dintre artiştii care au scris istorie în muzica românească. În cei peste 25 de ani în care trupa Direcţia 5 a devenit una dintre cele mai apreciate trupe din România, s-au născut hituri precum „Dacă ai şti”, „Poţi să visezi”, „Am nevoie de tine”, „Lângă mine” şi „Obsesia” sau „Eşti stilul meu”. Colaborarea cu Loredana se numără printre cele mai cunoscute proiecte ale formaţiei, de care se leagă piese ca „Un film despre noi”, „Nostalgia” sau „Cred că eşti extrem de delicată”. În 2011, Direcţia 5 a participat la Selecţia Naţională cu piesa „Cinema Love”. 

„Impactul cu chitara a fost puternic şi definitiv, iar cântatul la acest superb instrument avea să devină modul meu de a trăi, filozofia mea de viaţă”, a delclarat Nicu Patoi despre vocaţia care i-a adus celebritatea.

În 30 de ani muzică, Nicu Patoi a intersectat majoritatea stilurilor muzicale, de la funk la heavy-metal, de la blues la rock progresiv, de la rock & roll la fusion jazz-rock. În 1998, în calitate de chitarist, a reprezentat România la Eurovision cu piesa „Eu cred”, compusă de Adrian Romcescu şi interpretată de Mălina Olinescu. Cel mai important eveniment artistic din cariera artistului este albumul Nicu Patoi & PLATONIC – „Sweet Little 6STRING”, un proiect de fusion jazz-rock pe care l-a compus şi în care i se reflectă întreaga experienţă muzicală.

Nicu Patoi a colaborat cu majoritatea artiştilor autentici din România, atât în concerte, dar mai ales în studio, în ultimii ani dedicându-şi timpul proiectelor Platonic Band, Duo Berti Barbera – Nicu Patoi şi  R ‘N’ Roll Band, alături de Ştefan Bănică Jr.

Compozitor, textier şi producător, Liliana Ştefan are o experienţă îndelungată în domeniu. În anii ’90, a făcut parte din echipa de lucru a emisiunii Şcoala Vedetelor. În 1998, în calitate de textier, a reprezentat România la Eurovision cu piesa „Eu cred”, compusă de Adrian Romcescu şi interpretată de Mălina Olinescu. De-a lungul carierei, a colaborat la realizarea proiectului „Cutiuţa Muzicală” – o serie de cântece pentru copii interpretate de vedete ale show-biz-ului românesc. De-a lungul anilor, a colaborat cu mai mulţi artişti români, precum Loredana, Mălina Olinescu, Horia Brenciu, Aurelian Temişan, Angela Similea, ProConsul, ASIA, Natalia Barbu, Distinto etc.

Artiştii Feli, Mihai Trăistariu, Alex Florea, Eduard Santha şi Xandra, trupa Jukebox, precum şi compozitori din Suedia, Belgia, Italia, Spania şi Republica Moldova s-au înscris la selecţia naţională pentru Eurovision Song Contest 2018, în preselecţii intrând în total 72 de piese. 

Campania de înscrieri pentru Selecţia Naţională s-a încheiat vineri, 15 decembrie. Organizatorii au verificat şi numărat dosarele înscrise în concurs. Procedura s-a desfăşurat la sediul TVR, iar documentele au fost deschise şi verificate în prezenţa unui notar autorizat. La fel ca anul trecut, participanţii ale căror dosare de înscriere nu îndeplinesc toate condiţiile impuse de Regulament au mai avut la dispoziţie două zile pentru a-şi completa documentele.

Sub sloganul „All aboard”, Eurovision Song Contest 2018 va aduce, pe scena din Lisabona, reprezentanţii celor 42 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru,  Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina, Marea Britanie. Concursul va avea loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale, care a avut loc la Kiev, a fost câştigată de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, cu piesa „Amar Pelos Dois”.

Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este ”Tornero”, interpretată de Mihai Trăistariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.