Autorităţile egiptene au anunţat că vor acţiona în judecată casa Christie’s din Londra, după ce, săptămâna trecută, aici a fost vândut un bust al lui Tutankhamon despre care spun că a fost furat, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sculptura veche de 3.000 de ani a fost adjudecată contra unei sume de peste 4,7 milioane de lire sterline. În aceeaşi licitaţie, au fost vândute alte 32 de artefacte egiptene.

Ministrul Antichităţilor, Khaled al-Enany, a declarat pentru BBC că va încerca să repatrieze artefactul. Egiptul va contracta o firmă de avocatură din Marea Britanie pentru a intenta un proces civil.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La rândul ei, casa de licitaţii a spus că au fost făcute toate verificările privind provenienţa bustului şi că vânzarea lui a fost legală şi validă.

Luni noapte, Comitetul Naţional Egiptean pentru Repatrierea Antichităţilor (NCAR) şi-a exprimat „nemulţumirea faţă de modul neprofesionist în care artefacte egiptene au fost vândute fără documente de apartenenţă şi dovezi că aceste artefacte au părăsit Egiptul în mod legal”.

Comitetul s-a arătat, de asemenea, „consternat” că autorităţile britanice nu au reuşit să ofere sprijinul aşteptat în aceasta problemă, se arată într-un comunicat.

În plus, Comitetul a anunţat că va cere Interpol să emită o circulară „pentru a depista vânzările ilegale de artefacte egiptene din lume”.

„Nu ne-au lăsat altă opţiune decât să mergem în sala de judecată pentru a primi antichităţile cu care a fost făcută contrabandă”, a spus Enany. „Vom căuta peste tot până ce vom repatria bustul lui Tutankhamon şi celelalte 32 de piese vândute la Christie's. Acesta este patrimoniu care ar trebui expus public în ţara de origine”.

Mai mulţi oameni de afaceri egipteni şi grupuri ce reprezintă societatea civilă s-au oferit să sprijine financiar procesul.

În plus, potrivit unor surse, autorităţilor britanice le-a fost solicitat să împiedice exportul de artefacte egiptene înainte ca cele din Egipt să verifice documentele de apartenenţă.

Marţi, Christie's a reiterat: „Recunoaştem că obiectele istorice pot stârni discuţii complexe despre trecut, însă munca noastră este să continuăm să oferim un spaţiu de vânzare transparent, legitim şi standarde înalte pentru transferul obiectelor. Christie's nu ar vinde şi nu vinde nicio lucrare în cazul căreia nu este clară provenienţa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.