Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi-a revizuit sâmbătă politica privind steagurile înaintea concursului Eurovision din acest an, care va permite acum arborarea de către spectatori a steagurilor palestiniene şi a altor bannere legale în temeiul legislaţiei elveţiene. Organizatorii au anunţat că orice steag care nu are legătură cu rasismul, violenţa sau grupurile teroriste interzise va fi permis în mulţime, potrivit Ynet. Cu toate acestea, oficialii concursului au subliniat că Eurovision rămâne un eveniment apolitic şi că mesajele politice vor fi strict controlate şi nu vor fi tolerate nici pe scenă, nici la evenimentele oficiale.
În timpul spectacolelor, EBU a declarat că delegaţii şi artiştii pot arbora doar steagurile lor naţionale.
Simbolurile şi steagurile neoficiale - inclusiv steagurile Pride şi steagul palestinian - sunt interzise pe scenă, în Camera Verde şi în timpul evenimentelor cu covor roşu.
Încălcarea regulilor ar putea duce la confiscarea obiectelor sau la excluderea de la locul de desfăşurare.
Concursul din 2025 va avea loc la Basel, Elveţia, semifinalele fiind programate pentru 13 şi 15 mai, iar finala pentru 17 mai la arena St. Jakobshalle. Eurovision este unul dintre cele mai mari evenimente de divertisment televizat din lume, cu participări din întreaga Europă şi nu numai, inclusiv din Australia.
Regulile actualizate vin pe fondul tensiunilor crescute legate de participarea Israelului. Reprezentanta Israelului în acest an este Yuval Raphael, o supravieţuitoare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra festivalului de muzică Nova. Ea va interpreta piesa „New Day Will Rise”.
Activiştii şi unele televiziuni publice au cerut ca Israelul să fie exclus din concurs din cauza războiului din Gaza. Radiodifuzorul naţional spaniol RTVE a trimis o scrisoare către EBU, solicitând o discuţie deschisă cu privire la includerea Israelului. EBU a respins apelul, reafirmând că toate radiodifuziunile membre rămân eligibile.
Concursul de anul trecut, care a avut loc la Malmö, în Suedia, a fost marcat de ample proteste legate de participarea Israelului. Reprezentanta Israelului, Eden Golan, s-a confruntat cu ameninţări la adresa securităţii şi a rămas în mare parte izolată de evenimentele publice. Iar atunci când a ieşit în spaţiul public, a fost deghizată.
Cântecul lui Golan, „Hurricane”, s-a clasat pe locul al cincilea în clasamentul general, după ce s-a clasat pe locul al doilea în urma votului publicului. Huiduielile publicului în timpul interpretării sale au fost suprimate tehnologic. EBU a descalificat piesa ei originală, „October Rain”, pentru că avea un mesaj prea politic.
Organizatorii ediţiei din acest an se pregătesc pentru noi tensiuni, dar au subliniat că obiectivul Eurovision rămâne acela de a celebra muzica, nu politica.
Este al doilea an când România nu participă la concursul european.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...