Muzeul Van Gogh din Amsterdam a acceptat să facă o expertiză pentru două pânze atribuite pictorului olandez şi achiziţionate de un colecţionar american din controversata colecţie a lui Jelle De Boer, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pasionatul de artă pare convins că tablourile sale, chiar dacă provin dintr-o colecţie controversată, au fost pictate de maestrul olandez. 

Luna trecută, Steve Meadows, arhitect, actor, inventator şi pasionat de artă, şi-a părăsit casa din cartierul Venice, Los Angeles, cu un bagaj pe care îl credea foarte preţios. Bărbatul în vârstă de 66 de ani a încărcat în maşina sa două picturi care intrigă lumea artei internaţionale. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele două opere, naturi moarte pe hârtie şi pânză, vor fi examinate de experţii de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam pentru a determina dacă pictorul olandez este autorul lor. Este posibil ca autentificarea să genereze estimări astronomice: pânza de 52 de centimetri pe 68 cm ar putea fi a doua realizată de Van Gogh în acest fel, din 1928. Recordul de vânzare pentru o pânză semnată de Vincent Van Gogh (1853-1890), care a murit în mizerie, revine tabloului ”Portrait du Dr Gachet” (1890), care a fost adjudecat la mai mult de 82 millions de dolari, în 1990.

”Sunt liniştit să pot trimite pânzele muzeului”, a declarat Meadows, care asigură că vrea ”doar adevărul”. Tablourile sunt în curs de evaluare. Unul dintre ele ar putea fi un studiu preliminar pentru Van Gogh al propriului său ”Vas japonez cu trandafiri şi anemone”, expus la Muzeul Orsay din Paris. 

În cel de-al doilea caz, ar putea să fie vorba despre o natură moartă originală a artistului, reprezentând un evantai japonez. Examinarea celor două pânze de experţii de la Amsterdam înseamnă o nouă turnură în istoria spectaculoasă a unei colecţii contestate de decenii. 

În luna noiembrie, aceiaşi experţi au judecat fals cele 65 de schiţe atribuite lui Van Gogh şi publicate de Seuil în cartea ”Le Brouillard d'Arles”. S-a dovedit o expertiză care a zguduit lumea artei şi editura. 

Cele două picturi au aparţinut în trecut controversatului colecţionar olandez, Jelle De Boer, care deţinea sute de piese, niciodată autentificate, datate mijlocul secolului XX. El pretindea că era vorba de Van Gogh. Autorităţile elveţiene au confiscat un mare număr dintre ele în 1967, suspectând că sunt falsuri. Au urmat zeci de ani de bătălii juridice. La 30 de ani de la moartea sa, în 1970, colecţia sa a fost reîntregită. Steve Meadows a achiziţionat picturile sale în 2004. Potrivit avocatului său, Donald Burris, ar fi cheltuit sute de mii de dolari pe diverse analize cu infraroşu şi raze X la rezoluţie mare.  

Rezultatele au fost pozitive: cele două pânze sunt compatibile cu Van Gogh. Al doilea, ”L'Éventail japonais”, prezintă caracteristici comune cu lucrări ale artistului datând din perioada pariziană de la sfârşitul anilor 1880 şi cu lucrări ale lui Edouard Manet. În plus, scanând lucrarea apărea o altă imagine florală, şi potrivit istoricilor de artă, Van Gogh proceda astfel prin palimpsest, pictând pe deasupra un alt motiv. 

”Toate rapoartele indică faptul că sunt opere de Van Gogh. Suntem fericiţi că muzeul a acceptat să le examineze. Suntem conştienţi că nu şi-au luat niciun angajament în privinţa rezultatului, dar suntem încrezători”, a spus avocatul specializat în artă. 

David Brooks de la Toronto, specialist în opera lui Vincent Van Gogh, a afirmat că ar fi surprins dacă cele două pânze ar fi autentice, dat fiind reputaţia negativă a colecţiei Jelle De Boer. ”Însă rămâne posibil”, adaugă el. 

Artistul californian aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă se află în posesia a două picturi inestimabile sau dacă a intrat într-o aventură costisitoare, scrie Jean Talabot de la Le Figaro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.