Doi fotografi români, Rareş Beşliu şi Adrian Năsturică, au lansat „Dor de Viscri” - primul album fotografic despre Viscri, ilustrat prin 86 de imagini unice, însoţite de povestea satului, scrisă în trei limbi (română, germană, engleză).
Tipărită în România, cu drag de ţară, „Dor de Viscri” este o carte realizată la cele mai înalte standarde de calitate, după modelul celor mai renumite albume fotografice din lume. Blocul de carte este cusut, coperta este de tip hardcover, caşerată, cu inserturi de hârtie colorată în masă.
Albumul are 244 de pagini şi este structurat în două părţi. Prima este povestea satului în cuvinte, scrisă de Ioana Flangea, ce poate fi citită ca pe o carte de beletristică plină de emoţie. A doua parte se răsfoieşte ca un album de artă fotografică, ce cuprinde 86 de fotografii, atent alese de cei doi fotografi, din peste 20.000 de cadre. Sunt fotografii care reuşesc să transpună cu totul cititorul în lumea satului şi surprind atât locuitorii, cât şi arhitectura caselor, natura sau scene rurale, autentice, din viaţa de zi cu zi.
„Casa albastră, cu gutui în geam, pe care am găsit-o în Viscri, mi-a deşteptat dorul de copilărie, de locul acela sacru, tainic, numai al meu” - sunt cuvintele care deschid cartea şi tot ele exprimă cel mai bine începutul aventurii de a publica un album fotografic.
Rareş Beşliu spune că: „Dor de Viscri a plecat de la un gând frumos şi încă nu ne vine să credem că a devenit realitate. Ţin minte şi acum că mergeam spre Târgu Mureş şi am văzut indicatorul către Viscri, 13 km la stânga. Auzisem de el, dar nu-l vizitasem niciodată. Am vrut să fac un popas scurt, dar m-am îndrăgostit şi din acel moment nu mi-am dorit altceva decât să iau la pachet viaţa de acolo şi să o putem oferi şi altora, sub forma unei cărţi de acest fel. E vorba despre viața satului de ieri și de azi, cu tradiții neîntinate și oameni buni, care sfințesc locul și îl fac să arate mai viu decât la nașterea lui. Pentru asta, le mulţumim!”
Albumul poartă cititorul în natură, pe ulițe, printre case și acasă. Îi prezintă acestuia o nouă lume, văzută prin obiectivul a celor doi fotografi îndrăgostiți de Viscri, satul care l-a fermecat chiar și pe prințul Charles şi care face parte din patrimoniul UNESCO.
„Ca fotograf, te bucuri şi apreciezi imaginile digitale, însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când le vezi tipărite, pe hârtie, când sunt palpabile. Cu toate acestea, iniţial mi s-a părut o idee nebună să scoţi o carte, mai ales în regie proprie. Am fost sceptic multă vreme la ideea lui Rareş, până când am ajuns şi eu la Viscri. Atunci l-am înţeles, iar visul lui a devenit visul nostru şi am muncit cot la cot ca să devină realitate”, completează Adrian Năsturică.
„Interesul pentru Viscri a crescut mult în ultima vreme, iar asta îmi dă speranţa că putem reînvia la fel de frumos şi restul satelor noastre din România. De-a lungul timpului, am primit mult sprijin de la oameni buni, dar iniţiativa lui Rareş şi Adrian a fost neaşteptată. E un vis să poţi cuprinde într-o carte toată atmosfera de aici şi să vrei cu atâta ambiţie să o transmiţi mai departe lumii întregi (şi spun asta mai ales pentru că e scrisă în trei limbi). Pe scurt, există acum un album fotografic de care aveam nevoie şi cu care ne mândrim”, declară Caroline Fernolend, Director Executiv al Mihai Eminescu Trust (MET)
Rareş Beşliu este de meserie antreprenor, dar de când a descoperit fotografia, pasiunea a luat locul business-ului. Acum îi dedică tot timpul lui şi construieşte proiecte frumoase în jurul ei.
Adrian Năsturică este fotograf de mic copil, iar în 2007 a înfiinţat New Age Photography, cea mai mare şcoală de fotografie din România, unde predă şi în prezent.
Ioana Flangea este traducător şi iubitoare de cărţi, oameni, călătorii şi poveşti. Toate acestea au făcut-o să accepte cu bucurie să documenteze şi să scrie despre Viscri.
„Dor de Viscri” este disponibil pentru comadă în librăriile Cărtureşti din ţară sau online la: https://raresbesliu.com/dor-de-viscri-album-fotografic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.