Cu cât Globurile de Aur sunt mai celebre, cu atât cei care decernează aceste premii râvnite din industria cinematografică rămân în umbră: sunt doar 90 de membri ai acestei exclusive şi închise a Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA).
Potrivit AFP, prin comparaţie, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, care atribuie premiile Oscar din 1929, numără 10.000 de membri, toţi profesionişti ai sectorului.
HFPA a fost înfiinţată în anii 1940 de un mic grup de jurnalişti străini care doreau să obţină acces mai uşor la Hollywood şi la starurile sale. Confidenţială la început, asociaţia s-a impus de-a lungul timpului şi a devenit o instituţie care organizează una dintre cele mai fastuoase ceremonii americane.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Orice jurnalist care depune cererea pentru a deveni membru trebuie să fie sponsorizat de cel puţin alţi doi membri, să locuiască în California de Sud şi să acopere actualitatea cinematografică pentru o publicaţie sau trust media din afara Statelor Unite de cel puţin trei ani.
În plus, orice membru activ se poate opune unei candidaturi.
Odată admis, teoretic trebuie să scrie şase articole pe an pentru a-şi menţine statutul, care îi oferă acces la numeroase conferinţe de presă şi evenimente exclusive. Acest lucru înseamnă multe invitaţii pentru a vedea filme şi seriale televizate din toată lumea, în condiţii uneori luxoase, potrivit unor declaraţii ale unor părţi interesate.
Mare parte dintre membrii HFPA sunt corespondenţi care lucrează în mod regulat pentru mass-media cunoscute şi respectate în ţările lor, precum Le Figaro, El Pais sau Daily Mail.
Dar reputaţia acestui juriu foarte neobişnuit a avut de suferit din cauza prezenţei unor personalităţi surprinzătoare, cu activitate jurnalistică episodică (un fost culturist rus care a jucat în filme de serie B, văduva unui actor care scria pentru publicaţii din Tahiti, etc).
Organizaţia a fost de asemenea criticată pentru lipsa de diversitate, Los Angeles Times dezvăluind săptămâna aceasta că HFPA nu are niciun membru de culoare. Asociaţia a recunoscut într-un comunicat că trebuie cât mai repede "să includă membri de culoare, precum şi pe alţii din medii subreprezentate".
Vineri, mişcarea #TimesUp, care a apărut pentru a lua apărarea victimelor hărţuirii sexuale după scandalul Weinstein, a lansat o campanie prin care cere boicotarea Globurilor de Aur. Sloganul a fost transmis de Ava DuVernay, Judd Apatow şi Alyssa Milano.
Înainte de asta, Asociaţia a fost implicată în mai multe scandaluri, precum cel din 1982, atunci când Pia Zadora a primit Globul de Aur pentru slaba sa performanţă din "Butterfly". Soţul actriţei de atunci era omul de afaceri extrem de bogat Meshulam Riklis. El i-a invitat pe toţi membri HFPA la Las Vegas pentru o proiecţie.
Juraţii au dezminţit faptul că acest lucru ar fi influenţat alegerea lor, dar suspiciunile au continuat, alimentate de alte controverse care au devenit subiectul unor glume recurente la Hollywood.
Prezentând ceremonia din 2012, actorul britanic Ricky Gervais a spus: "Globurile de Aur sunt pentru Oscaruri ceea ce reprezintă Kim Kardashian pentru Kate Middleton. Un pic mai zgomotoase, mai murdare şi mai uşor de cumpărat".
Ceremonia de anul acesta va fi găzduită de actriţele Tina Fey, din New York, şi Amy Poehler, din Los Angeles. Ele au mai avut acest rol la ediţiile din 2013 şi 2015.
Gala Globurilor de Aur va fi transmisă de NBC pe 28 februarie şi va fi disponibilă, ziua următoare, pe platforma Peacock.
Show-ul dinaintea ceremoniei va fi transmis pe contul de Twitter @goldenglobes şi pe site-ul evenimentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.