Maestrul Ion Marin va dirija, pe 31 decembrie, la Centrul de Artă şi Cultură din Lugano, concertul extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveţiei Italiene, la care va fi solistă pianista Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Concertul va putea fi urmărit, de la ora României 19.30, în live streaming pe osi.swiss.

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Elveţiei Italiene, numit în mod tradiţional şi „Concertul di San Silvestro”, este unul dintre cele mai aşteptate ale sezonului şi va fi preluat şi pe canalul de streaming live al RSI - Radioteleviziunea Elveţiană.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven a fost compus între anii 1787 şi 1789, în prima parte a vieţii compozitorului, şi este remarcabil nu numai prin frumuseţea şi dramatismul său, dar şi prin faptul că este compoziţia ce a marcat debutul public al lui Beethoven în calitate de solist, pe 29 martie 1795 la Burgtheater, în Viena.

Simfonia nr. 5, a fost compusă de Franz Schubert pe parcursul anului 1816 şi este considerată a fi un omagiu aduse altui mare austriac, Wolfgang Amadeus Mozart, despre care însuşi Schubert spunea că este una dintre sursele sale de inspiraţie.

Maestrul Ion Marin va dirija valoroasa orchestră europeană Orchestra Elveţiei Italiene – OSI, fondată la Lugano în 1935, un ansamblul care a jucat un rol crucial în dezvoltarea muzicală şi culturală a regiunii şi a contribuit la înfiinţarea unor festivaluri consacrate pe plan internaţional, precum cele de la Lugano, Locarno şi Ascona.

Artista de origine argentiniană Martha Argerich este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari pianiste din istorie. Cu un repertoriu complex, atent ales şi nonconformist, Martha Argerich domină lumea pianului încă din anii ‘60. Înzestrată cu o tehnică extraordinară, ea a reuşit să-şi pună amprenta pe unele dintre cele mai solicitante compoziţii, de la Liszt la Prokofiev, până la Ravel şi Messiaen. De-a lungul carierei sale, Martha Argerich, considerată a fi o artistă pasionată şi intuitivă, s-a concentrat mai puţin pe recitaluri solo şi mai mult pe muzica de cameră şi pe concerte.

Ion Marin este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii şi a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth şi multe altele. De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK şi Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deţine funcţia de dirijor principal invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a emblematicei Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019/2020, a colaborat cu celebrul pianist Lang Lang şi San Francisco Symphony, precum şi cu renumitul pianist de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susţinute la Royal Opera House of Muscat.

Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin a fost numit profesor universitar şi conducător artistic al activităţii de concert a reputatei universităţi Mozarteum din Salzburg, Austria.

Este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la iniţiativa sa. Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a CE, maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.