Ministerul italian al Culturii a anunţat descoperirea unei luxoase "domus" romane care datează de peste 2.000 de ani şi care include un mozaic "incomparabil" compus din scoici, fragmente de sticlă şi marmură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această "domus", o vilă construită de romanii bogaţi, se află în inima Parcului Arheologic Colosseum şi este o "comoară autentică", potrivit ministrului culturii Gennaro Sangiuliano, citat într-un comunicat de presă.

Domus are câteva etaje "iar ceea ce face ca descoperirea să fie excepţională este existenţa unui mozaic mural extraordinar (...) incomparabil prin complexitatea scenelor reprezentate", se arată în comunicat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe mozaic, trei nave mari călătoresc pe valuri spre un oraş de coastă, ale cărui ziduri sunt presărate cu mici turnuri şi porticuri, într-o scenă care sugerează că proprietarul a fost victorios în luptă.

Dezgropată de arheologii care au descoperit o serie de ziduri în 2018, vila are mai multe etaje.

Până în prezent, au fost explorate doar câteva încăperi, iar săpăturile vor continua până în 2024.

Amplasată în jurul unui atrium, camera principală este o sală de banchet în formă de grotă, care era folosită în timpul verii.

Proprietarul, un nobil care era probabil senator, ar fi creat, de asemenea, "jocuri de apă spectaculoase" pentru oaspeţii săi, folosind ţevi de plumb plasate între pereţii decoraţi.

Mozaicul datează din "ultimele decenii ale secolului al II-lea î.Hr." şi este realizat, printre altele, din "diferite tipuri de cochilii, tessere de albastru egiptean, sticlă preţioasă, mici fragmente de marmură sau alte tipuri de piatră".

Printre viţă de vie şi frunze de lotus se află teancuri de arme cu trompete în stil celtic, nave de război şi tridente, "făcând poate aluzie la un dublu triumf, terestru şi naval, pentru proprietarul domusului".

Există "o reprezentare fascinantă" a unui peisaj, cu un oraş costier şi o faleză, simulată în travertin, cu faţa ŕ'la marea străbătută de trei nave mari, una cu pânzele ridicate', continuă comunicatul.

"Vom lucra intens pentru a face acest sit, unul dintre cele mai sugestive din Roma antică, accesibil publicului cât mai curând posibil", a promis Alfonsina Russo, şefa Parcului Arheologic Colosseum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.