Deputaţii au adoptat miercuri proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu” cu sediul în imobilul „Vila Florica” din localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul a fost iniţiat de Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, şi susţinut de alţi 56 de deputaţi şi senatori PNL şi USR (deputat Iulian Bulai), potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. El a fost aprobat de Senat pe 21 octombrie 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Considerăm că înfiinţarea Muzeului Naţional «Brătianu» ar face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României. Propunem ca acest muzeu să îşi desfăşoare activitatea în clădirea monument istoric «Vila Florica», cuibul Brătieilor, casa în care au fost luate decizii istorice pentru poporul român”, se arată în expunerea de motive.
Conacul Brătianu - Vila Florica a fost cumpărat de stat pe 13 noiembrie 2017. La acel moment, Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat pentru News.ro că decizia Curţii Constituţionale a României de neconstituţionalitate a Legii privind achiziţionarea de către stat a Vilei Florica nu influenţează procedura de achiziţie de către MCIN. „Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a achiziţionat vila în baza exercitării dreptului de preempţiune. Legea din Parlament a fost un demers complementar, iar decizia CCR nu are influenţă asupta procedurii de achiziţie de către minister”, a fost răspunsul lui Lucian Romaşcanu la solicitarea News.ro.
Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui parc înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti - este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care au transformat casa de administraţie a moşiei într-o reşedinţă boierească în care au fost luate importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro.
Conform casei de licitaţii Artmark, valoarea conacului era estimată la cel puţin 2 milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.