Marcarea a 150 de ani de impresionism la Musée d'Orsay, sculptură cu Brâncuşi la Centre Pompidou, pictură cu Théodore Rousseau la Petit Palais şi Etienne Dinet la Institut du Monde Arabe sunt câteva dintre expoziţiile majore care vor începe în următoarele săptămâni la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Muzeul d'Orsay sărbătoreşte 150 de ani de impresionism

"Inventarea impresionismului", de la Muzeul d'Orsay, va fi marea expoziţie a primăverii: pentru a marca 150 de ani de la apariţia impresionismului, muzeul va reuni lucrări ale celor care au definit mişcarea - Monet, Renoir, Pissarro, Berthe Morisot, Sisley -, precum şi ale unor artişti mai neclasificabili, cum ar fi Degas şi Cézanne.

Expoziţia va prezenta, de asemenea, artişti care au fost uitaţi, artişti foarte diferiţi, care poate că au avut divergenţe mai târziu, dar care au dorit cu toţii să se desprindă de cadrul academic de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Expoziţia va fi deschisă din 26 martie până la 14 iulie. Va fi însoţită de o experienţă de realitate virtuală, din 26 martie până la 11 august.

Retrospectiva Brâncuşi la Centrul Pompidou

La aproape 30 de ani de la expoziţia din 1995, Centrul Pompidou prezintă o retrospectivă majoră a lui Constantin Brâncuşi. Un parcurs tematic care prezintă originale din piatră şi bronz în dialog cu mulaje din ipsos din atelierul artistului, lăsate moştenire Muzeului Naţional de Artă Modernă în 1957. Două sute de sculpturi, fotografii, desene şi filme ale celui care este considerat inventatorul sculpturii moderne. De la 27 martie la 1 iulie.

Algeria lui Etienne Dinet la Institutul Lumii Arabe

Institutul Lumii Arabe prezintă peste 80 de lucrări ale lui Etienne Dinet (1861-1929), un pictor care s-a îndrăgostit de Algeria după o călătorie în această ţară în 1884. Aceasta este prima expoziţie pariziană care îi este dedicată după cea organizată după moartea sa în 1930. Étienne Dinet a învăţat limba arabă, s-a convertit la islam şi şi-a petrecut o parte din viaţă în Algeria. Singurul pictor orientalist care a evitat exotismul, el a pictat cât mai aproape de realitatea din ţara sa iubită, protestând împotriva condiţiilor sociale nedrepte de care sufereau algerienii. De la 30 ianuarie la 9 iunie.

Théodore Rousseau, vocea pădurii, la Petit Palais

Théodore Rousseau (1812-1867), pictor de peisaje şi, în special, al pădurii din Fontainebleau, s-a cufundat în natură, pictând-o pentru ea însăşi şi nu ca fundal pentru scene mitologice, lucrând cât mai aproape de motiv, creând adevărate portrete ale copacilor pe care i-a individualizat. Ecologist înainte de vreme, el a avertizat asupra fragilităţii ecosistemului şi a denunţat tăierile masive de arbori. Petit Palais îi dedică o expoziţie de anvergură, care cuprinde aproximativ o sută de lucrări ale sale. De la 5 martie până la 7 iulie.

În apartamentul lui Léonce Rosenberg de la Muzeul Picasso

Muzeul Naţional Picasso invită publicul să pătrundă în casa excepţională a lui Léonce Rosenberg, reunind aproximativ patruzeci de lucrări care au decorat apartamentul de unsprezece camere din Paris al negustorului şi mecena al cubismului şi al picturii abstracte. Fiecare piesă a fost atribuită unui artist (Albert Gleizes, Auguste Herbin, De Chirico, Picabia, Max Ernst etc.), iar lucrările au fost însoţite de o selecţie de mobilier antic şi contemporan. Din 30 ianuarie până în 19 mai.

Matisse şi "L'Atelier rouge" la Fundaţia Louis Vuitton

În "L'Atelier rouge" (1911), un tablou emblematic din Muzeul de Artă Modernă, Matisse şi-a reprezentat atelierul. Fundaţia Louis Vuitton analizează geneza acestei opere fundamentale pentru mulţi artişti, reunind documente şi lucrări care fac lumină în crearea sa: şase picturi, trei sculpturi şi o ceramică pe care le-a păstrat în atelierul său şi care sunt reprezentate în acest tablou, precum şi lucrări conexe, fotografii şi un film care îi spun povestea. Din 7 mai până în 9 septembrie.

Annie Ernaux şi fotografia la MEP

Maison Européenne de la Photographie sărbătoreşte relaţia dintre fotografie şi scrierile lui Annie Ernaux, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2022. Texte din cartea sa "Journal du dehors" (1993), o retranscriere a unor scene de viaţă cotidiană pe străzi, în trenuri şi magazine, sunt puse în paralel cu imagini din colecţia MEP, 150 de printuri realizate de 29 de fotografi, de la Harry Callahan şi Claude Dityvon la Daido Moriyama şi Janine Niepce. De la 28 februarie până la 26 mai.

Artiştii şi sportul la Muzeul Marmottan

Pentru a marca Jocurile Olimpice, Muzeul Marmottan Monet analizează societatea din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a început să profite de timpul liber pentru a participa la activităţi de agrement, cum ar fi echitaţia, regatele, tenisul pe iarbă şi scrimă, precum şi pentru a participa la competiţii sportive. Aceste noi activităţi au reprezentat un subiect important în lucrările impresioniştilor. Cu lucrări de Bonnard, Bourdelle, Courbet, Maillol, Monet, Toulouse-Lautrec, Renoir, Rodin, Signac, Sisley, expoziţia va fi deschisă din 4 aprilie până la 1 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.