Criticul şi teoreticianul literar Dan Cristea a primit Premiul Naţional pentru Literatură pe 2019 din partea Uniunii Scriitorilor din România, potrivit unui comunicat remis News.ro luni.
Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, a fost alcătuit din Mihai Zamfir (preşedinte), Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu şi Răzvan Voncu.
Câştigătorii au fost desemnaţi în funcţie de cărţile nominalizate pentru anul 2019.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Dan Cristea. Autorii care obţin Premiul Naţional pentru Literatură nu mai sunt nominalizaţi la Premiile U.S.R.
Dan Cristea, născut pe 10 noiembrie 1942, este critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de Dimineaţă a Uniunii Scriitorilor din România.
Între cărţile sale se numără„Un an de poezie” (1974), „Faptul de a scrie” (1980), „Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei” (1999, 2012), „Autorul şi ficţiunile eului” (2004), „Citind cărţile de azi” (2014; Premiul Academiei Române), „Caii lui Ahile şi alte eseuri” (2016), „Cronicile de la Snagov” (2017). Este interesat atât de clasici, cât şi de moderni, de autorii români, dar şi de scriitori de pe alte meridiane, iar preocuparea pentru opera lui Mihai Eminescu este o constantă în activitatea sa.
Lista laureaţilor premiilor U.S.R.
Premiul Special: Mircea Mihăieş, „O noapte cu Molly Bloom”, editura Polirom
Premiul pentru Cartea de Poezie: Ioan Moldovan, „Multe ar mai fi de spus”, editura Cartea Românească
Premiile pentru Cartea de Proză şi pentru Cartea de Teatru nu au fost acordate.
Premiul pentru Cartea de Critică, Eseu şi Istorie literară: Daniel Cristea-Enache, „Linia de contur”, editura Spandugino
Premiul pentru Cartea de Debut: Cosmin Andrei Tudor, „Ochilor verzi”, editura Cartea Românească
Premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret: Liviu Capşa, „Animale-fantezii adunate-n poezii”, editura Neuma
Premiul pentru Cartea de Traduceri: Marius Tabacu, pentru traducerea din limba maghiară a volumelor I-III din „Trilogia transilvană” de Miklós Bánffy, editura Institutului Cultural Român
Cărţi în limbile minorităţilor naţionale
Comisia pentru Minorităţi, compusă din Markó Béla (preşedinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karácsonyi Zsolt (membri), a acordat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 – cărţi în limbile minorităţilor naţionale:
În limba maghiară: Hajdú Farkas-Zoltán, „Csonkamagyar (Ciuntiţii)”, roman, editura Bookart
Premiul de Debut pentru o Carte în limba maghiară: Borcsa Imola, „Magnebéhat (Magnebeşase)”, nuvele, editura Erdélyi Híradó, Cluj-Napoca
În limba ucraineană: Mihailo Voloşciuc, „Duşi mojei oberih (Pavăza sufletului meu)”, poezii, editura R.C.R. Editorial
Premiile Asociaţiei Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare (A.R.I.E.L.) pentru anul 2019
Juriul pentru decernarea Premiilor A.R.I.E.L. pe anul 2019, alcătuit din: Nicolae Manolescu (preşedinte), Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu (membri), a stabilit:
Cartea anului: Vasile Igna, „Periscop”, editura Cartea Românească
Revista anului: Mişcarea literară (Bistriţa)
Editura anului: Junimea (Iaşi)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.