Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, anunţă, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că un cor comunitar va interpreta Oda bucuriei în Piaţa Unirii din Timişoara, iar şapte compozitori din şapte ţări eliberate de sub comunism în anul 1989 vor compune şapte lucrări care vor fi interpretate în 16 decembrie, anul viitor. Toate acestea fac parte din programul cultural al anului 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii.
"Un cor comunitar format din iubitori de muzică şi pregătit de muzicienii Filarmonicii pentru a participa în spectacolele lor şi care va interpreta Oda Bucuriei, din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, în Piaţa Unirii, de Ziua Timişoarei, anul viitor. Şapte compozitori, din cele şapte ţări care în 1989 s-au eliberat de comunism, compun, la comanda Timişoarei, şapte lucrări care vor fi interpretate în 16 decembrie 2023, la Timişoara, într-un Recviem în memoria celor care ne-au deschis drumul către libertate. Concert reunit al Filarmonicii Banatul Timişoara împreună cu WDR Sinfonieorchester Koln cu maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Orchestrei Naţionale a Franţei, la pupitrul de dirijor. Concerte la Timişoara şi în oraşul înfrăţit Gera, cu cele două orchestre reunite. Concerte ale Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center Orchestra şi evenimente din Festivalul Internaţional George Enescu la Timişoara. Sunt câteva din momentele de excepţie pe care Filarmonica Banatul cu sprijinul financiar al Primăriei Timişoara le pregăteşte pentru Anul Capitalei Europene a Culturii”, anunţă Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.
Prin acest demers se doreşte atragerea unor noi categorii de public.
"Implicarea în comunitate, prin concerte în afara sălii Capitol, cu implicarea voluntarilor în spectacolele Filarmonicii şi aducerea pe scena Timişoarei a celor mai mari muzicieni români care activează în străinătate, dar sunt absenţi de pe scenele româneşti – sunt cele două componente pe care este construit programul Filarmonicii pentru 2023. Accesibilizarea culturii şi atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci din contră creşterea continuă a excelenţei artistice a instituţiilor publice de cultură. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcţii de dezvoltare într-un mod strategic şi organic. Este cel mai ambiţios program al Filarmonicii Banatul, din perioada post-decembristă. Şi mă bucur să văd că echipa de aici are curajul de a gândi programe culturale de anvergură europeană, care demonstrează că muzica şi cultura au ceva de spus în această lume dificilă”, scrie Fritz.
Dominic Fritz a condus un cor gospel, la Timişoara, înainte de a devenit primar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.