Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, posturile Antena 3 şi România TV cu amenzi de 25.000, respectiv 10.000 de lei, pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa fraudă de la alegerile locale din sectorul 1, difuzate în perioada 29.09-11.10.2020.
Antena 3 a primit amendă de 25.000 de lei pentru ediţiile din 29 şi 30.09.2020 ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate fără a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 şi nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Postul România TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 şi art. 40 (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea mai multor ediţii ale emisiunii „Punctul Culminant”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Realitatea Plus a primit somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.
Conform articolului 3 din Cod, "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".
Potrivit articolului 40, "în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt".
De asemenea, la articolul 64, este prevăzut că "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".
"În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii", potrivit articolului 67 din Codul audiovizualului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.