Clădirea fostelor Băi Neptun din Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin, se află pe lista celor mai periclitate şapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa, întocmită de Europa Nostra şi Institutul Băncii Europene de Investiţii. Cele şapte monumente degradate au fost selectate dintr-o listă de 12 astfel de clădiri din întreaga Europă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Lista celor mai periclitate 7 monumente şi situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunţată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societăţii Civile dedicată patrimoniului cultural şi natural – şi Institutul Băncii Europene de Investiţii. Cele mai Periclitate 7 monumente şi situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:  Băile Neptun, Băile Herculane - România; Podul Zogu -  Albania; Mănăstirea Récollets, Nivelles - Belgia;  Oraşul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris - Franţa; Centrul istoric Stolberg - Germania; Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz - Spania; Fortăreaţa Crèvecoeur, Den Bosch -  Olanda”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al organizaţiei Herculane Project.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anunţul celor mai periclitate 7 situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanţi la nivel înalt ai Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi Tineret. 
 
„Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraş grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraş medieval, grav avariat de inundaţii, şi la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi staţiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt ameninţate de neglijenţă, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanţării. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate şi sprijin comunităţilor locale şi activiştilor pentru patrimoniu care sunt mobilizaţi pentru a salva aceste situri pe cale de dispariţie. Moştenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei şi identităţii noastre comune, ci şi ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale şi al coexistenţei paşnice atât de necesare”, a declarat preşedintele executiv al Europa Nostra, prof. dr. Hermann Parzinger. 
 
Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu în 2022 au fost selectate de Consiliul Europa Nostra dintre cele 12 situri din lista scurtă de către panelul de experţi internaţionali. Selecţia a fost făcută pe baza semnificaţiei patrimoniale şi a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum şi pe baza pericolului grav cu care se confruntă. Nivelul de angajament al comunităţilor locale şi angajamentul părţilor interesate publice şi private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. Un alt criteriu de selecţie a fost potenţialul acestor situri de a acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică durabilă, precum şi un instrument de promovare a păcii şi dialogului în localităţile lor şi regiunile mai extinse.
 
Amplasată între un versant de munte abrupt şi râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din oraşul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub dominaţie romană, maghiară, otomană şi austro-ungară.
 
Clădirea  Băilor Neptun a fost construită între 1883 şi 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafaţă totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj şi patru piscine comune de dimensiuni mai mari.
 
La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern SPA din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiţi, precum şi cu vizite ale personalităţilor eminente ale vremii care au venit să se bucure de activităţile culturale şi de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitaţi s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei - cunoscută sub numele de Sissi - şi împăratul Franz Josef.
 
După căderea comunismului în România în 1989, staţiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv Băile Neptun, care au fost abandonate şi au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.