Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi difuzat în premieră şi exclusivitate de History Channel pe 24 octombrie, cu o zi înainte de împlinirea a o sută de ani de la naşterea monarhului.
Filmul va prezenta, începând cu ora 21:00, timp de 60 de minute, povestea nespusă a curajosului rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, îşi risca viaţa sfidându-l pe Hitler în Al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat de comuniştii impuşi de Kremlin.
„Regele Mihai: Drumul către casă” preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ţinut în marele joc de şah dintre Vest şi Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înfiinţa o rezistenţă armată în România, iar, mai târziu, a fost spionat în exil de agenţii temutei Securităţi a lui Ceauşescu.
„Folosind un interviu inedit cu regele, înregistrat în 2003 şi mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum şi din partea membrilor familiei regelui, vă spunem o poveste despre greutăţile insuportabile şi reîntoacerea în patria sa”, a transmis producătorul executiv John M. Florescu.
Ca şi primele filme produse în România de Florescu, „Regele Mihai: Drumul către casă” este narat de actorul Marcel Iureş.
Filmat şi produs în România, Marea Britanie şi Elveţia, documentarul este o continuare a mult apreciatei producţii „Războiul regelui” (titlu internaţional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”), care a avut premiera la TV în 2016 şi a fost difuzat în 42 de ţări, fiind transmis inclusiv de History Channel şi History2.
„Suntem bucuroşi să prezentăm o nouă producţie locală publicului History Channel din România, în special după feedback-ul foarte bun dat primului documentar devotat fascinantei poveşti de viaţă a regelui Mihai şi, desigur, filmului lui John Florescu despre regina Maria, una din producţiile cele mai iubite de telespectatorii români ai postului. Suntem nerăbdători să oferim mai multe naraţiuni axate pe personalităţile şi evenimentele semnificative din istoria României”, a declarat Izabella Wiley, director general A+E Networks Europa Centrală şi de Est.
Documentarul prezintă interviuri cu familia regelui, consilieri şi prieteni apropiaţi, dar şi un interviu nedifuzat până acum cu soţul reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viaţa publică.
Valoarea istorică a filmului este îmbogăţită cu înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de regele Mihai, documente recent desecretizate din arhivele Securităţii şi CIA, precum şi cu relatările istoricilor occidentali şi români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor şi istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, şi dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărţi de istorie românească şi istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, şi-a adus contribuţia din punct de vedere editorial şi al cercetării. Filmul o include şi pe jurnalista şi autoarea britanică Tessa Dunlop.
„Regele Mihai: Drumul către casă” este o producţie independentă a Chainsaw Film Productions. Echipa de producţie a documentarului este formată din John M. Florescu - producător executiv, Trevor Poots - producător/scenarist, Viorel Chesaru - producător senior, Mircea Lăcătuş - producător arhive/editor, Dan Drăghicescu - producător asociat, profesorul Matei Cazacu - consilier istoric senior şi Laura Beldiman - cercetător/asistent editorial.
Cea mai influentă personalitate istorică din ultimii 100 de ani ai României
Un studiu realizat pentru History Channel în 2018 l-a evidenţiat pe regele Mihai ca personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieţii românilor din ultimii 100 de ani, după cum au indicat 41,7% dintre români. Un procent similar susţine că perioada interbelică (1918-1938) a fost cea mai benefică pentru România. Studiul a fost realizat de iSense Solutions pentru History Channel, pe un eşantion reprezentativ de 1.051 de respondenţi, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani.
Documentarul marchează 100 de ani de la naşterea regelui Mihai şi doreşte să ofere un portret complet şi să aducă un omagiu ultimului rege al României. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017.
Anul acesta, History Channel marchează 13 ani de la lansarea feed-ului românesc localizat, la 1 octombrie 2008. În 2021, pentru al nouălea an consecutiv, este lider în rândul posturilor factuale, cu o cotă de piaţă de 0,91% (urban, 18 - 49 ani) şi un timp mediu de vizionare de 51 minute zilnic, potrivit măsurătorilor ARMA/Kantar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.