Harta manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri arată, cu o lună înainte de 1 Decembrie, că cele mai puţine proiecte au fost propuse şi vor fi organizate în judeţele Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Călăraşi, dar şi că majoritatea manifestărilor pentru această aniversare este reprezentată de spectacole, festivaluri şi expoziţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Site-ul centenar.gov.ro pune la dispoziţie harta interactivă a Centenarului care cuprinde proiectele ce se desfăşoară şi se vor desfăşura pe teritoriul României cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Au fost alocate 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 643 proiecte din 363 de localităţi, dintre care 167 - propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 - propuse de UAT (50 milioane lei) şi 114 - de ONG-uri, în valoare de 45,52 milioane de lei. O nouă sesiune a fost organizată pentru restul de 4,5 milioane de lei.

Este vorba, între altele, potrivit unor declaraţii recente făcute de ministrul Culturii, George Ivaşcu, despre 111 spectacole, 93 de festivaluri, 90 de expoziţii, realizarea de 95 de monumente, 51 de editări de carte, 23 de ceremonii şi 21 de investiţii (case memoriale), 18 turnee, 16 concerte, 9 proiecte cinematografice, dintre care două sunt realizate deja de TVR, şi 6 pachete comemorative.

În curs de realizare se află 108 investiţii în case memoriale şi plachete, între altele, până în 2020.

Bucureştiul are în desfăşurare şi pregătire 161 de proiecte, beneficiari fiind Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Municipiului Bucureşti, Academia Română şi mai multe ministere.

Pe judeţe, cele mai multe proiecte, 38, au fost propuse şi vor fi organizate în Maramureş, urmat de judeţele Iaşi, cu 26, Cluj, cu 23, alte 22 de proiecte au fost propuse şi vor fi organizate în Botoşani, iar câte 21, în Alba şi Mureş.

Cele mai puţine proiecte vor fi organizate în Teleorman, Olt, Mehedinţi şi Călăraşi, cu câte 3, iar sub 10 proiecte au mai fost înscrise în judeţele Vrancea şi Sălaj (câte 4), Ilfov, Dolj şi Brăila (câte 6), Bihor (7), Vâlcea, Ialomiţa, Argeş, Constanţa şi Tulcea (câte 8) şi Bistriţa-Năsăud (9).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.