Frizele din templul antic Partenon din Atena, pe care Grecia le reclamă de decenii Marii Britanii "au fost achiziţionate legal" şi aparţin British Museum, a afirmat premierul britanic Boris Johnson, într-un interviu publicat vineri de cotidianul

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest nou refuz de a lua în considerare restituirea vine în contextul în care Grecia celebrează în două săptămâni bicentenarul independenţei sale - 25 martie 1821. 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut oficial împrumutul frizelor din Partenon cu această ocazie. Locatarul din Downing Street, care îşi petrece regulat vacanţele în Grecia, în casa tatălui său, a spus "că înţelege puternicele sentimente ale grecilor şi ale premierului Kyriakos Mitsotakis cu privire la această problemă". Dar nu a lăsat nicio speranţă pentru repatrierea acestor frize antice extrase din Partenon şi expediate la Londra la începutul secolului XIX de diplomatul britanic Lord Elgin. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Guvernul britanic are o poziţie fermă de mai mult timp în legătură cu aceste sculpturi: ele au fost achiziţionate legal de Lord Elgin, conform legilor în vigoare în epocă. Curatorii British Museum sunt proprietarii de când au intrat în posesia lor", a declarat Boris Johnson fără echivoc. Londra a refuzat întotdeauna să restituie sculpturile, cunoscute şi sub numele de marmurele lui Elgin, una dintre capodoperele British Museum. Autorităţile britanice argumentează că frizele au fost aduse cu autorizaţie de la liderii otomani care ocupau Grecia în acea perioadă, dar Atena estimează că este vorba despre un "furt". 

Potrivit Ta Nea, este prima dată când Boris Johnson vorbeşte despre această controversă în calitate de premier. El a evocat-o, acum şapte ani, ca primar al Londrei, în timpul unei altercaţii cu actorul american George Clooney care cerea înapoierea sculpturilor Atenei.

Susţinută de numeroase personalităţi din toată lumea, Atena şi-a dorit întotdeauna să meargă mai degrabă pe calea diplomatică decât să acţioneze în justiţie. A propus o mediere la UNESCO, instituţia ONU însărcinată cu domeniul culturii şi al educaţiei, o ofertă respinsă de British Museum. 

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a reafirmat în mai 2020 "cererea neîncetată" a Atenei "de restituire definitivă a marmurelor în patria lor", estimând că acestea au făcut obiectul unui "jaf". 

Muzeul Acropole a rezervat un loc special pentru frizele din Partenon în aşteptarea întoarcerii lor. În prezent, doar o replică este prezentă în muzeul ridicat pe 15.000 de metri pătraţi din 2009. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.