Actorul american George Clooney, care s-a angajat de mai mulţi ani în favoarea restituirii sculpturilor greceşti preluate la începutul secolul XIX de Lordul Elgin, crede că restituirea lor Greciei de către British Museum ar fi în acord cu istoria, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Grecia sunt afectate de două secole de acest măr al discordiei. 

Subiectul frizelor din Partenon păstrate la British Museum a fost din nou readus în atenţie de George Clooney, în timpul unei vizite în Grecia. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În contextul în care ţara se pregăteşte să celebreze pe 25 martie a 200-a aniversare a independenţei sale, actorul american a solicitat din nou Marii  Britanii să facă o reparaţie şi să înapoieze Greciei colecţia de marmure din Partenon care constituie de la începutul secolului XIX una dintre cele mai mari comori ale British Museum. 

"Dacă există numeroase obiecte de valoare istorică care trebuie restituite proprietarilor de drept, niciunul dintre ele nu este la fel de important ca frizele din Partenon", a declarat George Clooney, potrivit informaţiilor publicate duminică de cotidianul grecesc Ta Nea. "Sculpturile din Partenon trebuie redate proprietarilor de drept", a subliniat actorul. 

Angajamentul artistului a fost salutat de Janet Suzman, preşedinta British Committee for the Reunification of the Parthenon Sculptures, care militează pentru restituirea frizelor. 

Actriţa, citată de Ta Nea, a declarat că angajamentul lui George Clooney în favoarea lor este un semnal pozitiv: "Este inima patrimoniului cultural al Greciei. British Museum le-a pus în carantină, dar într-o zi le va permite să ajungă acasă. O va face pentru că este lucrul corect. A invoca o proprietate fictivă este ceva ce o instituţie cu reputaţie nu poate continua să o facă fără să devină ridicolă". 

British Museum trebuie să facă dovada "unei generozităţi supreme de spirit" şi de un mare "curaj moral", a spus Paul Cartletz, profesor de istorie greacă la Universitatea din Cambridge.

Nu este prima dată când actorul american s-a pronunţat în favoarea repatrierii marmurelor greceşti. George Clooney a mai spus şi în 2014 pentru reîntoarcerea colecţiei în Grecia, când a lansat filmul "Monuments Men", despre grupul american însărcinat cu găsirea operelor de artă furate de nazişti. Dacă declaraţiile lui au atras furia lui Boris Johnson - pe atunci primar al Londrei -, ele au fost apreciate de avocata Amal Alamuddin cu care se va căsători câţiva ani mai târziu. 

Frizele din Partenon au fost confiscate la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic la curtea otomană din epocă, Lordul Elgin, şi în prezent sunt expuse la British Museum din Londra. Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia i-au acordat permisiunea de a le împrumuta.

Marea Britanie a refuzat întotdeauna să înapoieze Greciei aceste plăci sculptate, chiar când Atena s-a pregătit în 2009 cu un muzeu ultra-modern pentru a le primi. Pentru autorităţile greceşti, permisiunea de a împrumuta frizele în chestiune nu a fost acordată de Grecia şi deci nu este valabilă. 

De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de Unesco pentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată.

Un recurs în justiţie contra Marii Britanii chiar a fost studiat de guvernanţii greci precedenţi, dosarul fiind încredinţat în special avocatei Amal Alamuddin Clooney. 

Alte celebrităţi, precum Liam Neeson, au fost în favoarea repatrierii frizelor de la British Museum, în timp ce UNESCO şi Uniunea Europeană au solicitat de asemenea un termen pentru acest diferend vechi de două secole. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.