Bogdan Stanoevici, directorul interimar Circul Globus, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că se gândeşte să transfere animalele la grădini zoologice din Viena şi Praga şi nu ignoră nici cererile de la grădinile zoologice din Ploieşti şi Braşov, pe care spune că le va vizita. Până la relocare, managerul vrea să se folosească de grajdurile care nu au fost afectate de incendiu pentru ca animalele să fie admirate de public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la 1 martie, Circul Globus nu va mai putea să prezinte spectacole cu animale, conform hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

”Eu aveam un proiect deja, înainte de a veni aici, care nu includea animale, dar la care mă gândisem, fiind influenţat după 22 de ani de Franţa de Cirque du Soleil. Evident că proiectul meu nu este să facem ca ei. Nu putem fi ca ei, însă este un punct de reper pe care-l putem folosi. Nimic nu e nou sub soare. Lucrurile bune trebuie continuate”, a declarat Bogdan Stanoevici.

La Circul Globus sunt şapte dresori în total. Unii fac dresură cu mai multe animale. ”Oamenii nu vor fi daţi afară. Nimeni. În prima mea zi aici, am făcut o şedinţă cu toată lumea, cu cei 209 de angajaţi, administrativ, tehnic, artistic, şi le-am expus intenţiile mele. Va exista o adaptare a organigramei cerută de noile condiţii”, asigură directorul.

El a estimat că numărul spectatorilor la Circul Globus se va diminua la început ca urmare a eliminării din spectacole a numerelor de dresură, spune directorul, dar noua conducere are în plan să atragă şi un altfel de public prin schimbările artistice şi de program pe care le intenţionează.

Bogdan Stanoevici se gândeşte la spectacole-lecţie pentru copii, la combinaţia de spectacol şi film. ”Vreau să dezvolt cursuri de educaţie muzicală pentru muzica clasică după modelul lui Leonard Bernstein, făcută în principal pentru copii”.

Circul Globus are o sală de 1.800 de locuri, anul trecut fiind vândute 158.056 de bilete, la 220 de spectacole în total. Chiar dacă numărul spectatorilor va fi mai mic la început, numerele de circ vor fi cuprinse în poveşti.

”Fără discuţie că va exista o diminuare la început a spectatorilor, pentru că în mentalul colectiv circul înseamnă animale. E firesc. S-a întâmplat peste tot în lume, se va întâmpla şi la noi. Tradiţia e foarte frumoasă. Noi facem parte din acele ţări care au tradiţie în Circ. În Europa şi în lume există diferite legislaţii privind prezenţa animalelor în arenă. În anumite ţări au fost interzise toate animalele, în altele anumite animale, în particular cele sălbatice. Eu consider că animalul sălbatic nu-şi are locul într-o arenă. Şi plec de la istoria circului, care a început în timpul Imperiului Roman, în care circul însemna o arenă cu gladiatori care se luptau cu animale sălbatice, iar de cele mai multe ori câştigau animalele, rar oamenii”, a amintit Bogdan Stanoevici. 

”Tradiţiile e bine să fie respectate, dar lumea evoluează. În Danemarca există o tradiţie oribilă, care încă se practică, şi pe care din păcate văd că nimeni nu o poate stopa, masacrul delfinilor. Această tradiţie are loc într-o perioadă a anului când delfinii vin foarte aproape de mal. Nu e cazul la noi, animalele de la Globus nu sunt chinuite, e suficient să le vezi. Însă, locul unui animal nu este într-o cuşcă”, a completat el.

Asociaţiile de protecţie a animalelor au lansat ideea ca animalele sălbatice de la Circ să fie duse într-un sanctuar al animalelor din Africa de Sud.

”Întâmplător sunt prieten cu ambasadoarea Africii de Sud. Am văzut câteva astfel de rezervaţii. Într-adevăr este o mare bucurie, animalele acelea sunt chiar fericite. Vreau să iau legătura cu doamna ambasador exact pe acest subiect, al sanctuarului. Din informaţiile pe care le deţin, acel sanctuar este un teritoriu destul de vast care aparţine unei persoane sau mai multora, însă în care se organizează vânători. De altfel, a fost un scandal enorm acum vreo doi ani cu un tip care s-a fotografiat şi a pus pe Facebook un trofeu, un cap de leu alb. A fost ceva absolut oribil, iar individul a fost arestat”, a precizat directorul de la Circul Globus.

Circul Globus deţine 61 de animale, între care tigri siberieni şi bengalezi, un leu alb. Doi lei şi o cămilă mascul au fost duşi la Grădina Zoologică Băneasa, dar pentru o perioadă de tranzit.

”Pentru mine este foarte important unde vor ajunge aceste animale şi în ce condiţii vor trăi. Nu voi accepta ca vreun animal al Circului să fie închis într-o altă cuşcă când aici e mult mai bine tratat”, a spus Bogdan Stanoevici, care se gândeşte şi la sănătatea şi siguranţa animalelor. 

”Toate felinele din Europa sunt născute în captivitate. Deloc neglijabil, ele sunt adaptate prin naştere la clima din Europa. Am discutat cu medici veterinari, care mi-au spus: atenţie, o felină care a fost născută, crescută aici, transferată în Africa, la vârsta asta, riscă foarte mult să nu se poată adapta şi să moară. Cămilele siberiene sunt născute tot aici. Dacă o ducem la -50 de grade Celsius, nu e sigur că organismul animalului se va adapta, la vârsta pe care o are acum. Concluzia: trebuie să găsim soluţii în Europa. Există cereri de la Grădina Zoo din Ploieşti şi de la cea din Braşov, pe care de altfel le voi vizita. Eu am un punct de reper, anume grădina zoologică de la Viena. Voi lua legătura şi cu reprezentanţii acesteia”, a explicat managerul interimar.

Intenţia noii conduceri a Circului Globus este ca în această perioadă, cât durează relocarea animalelor, să găsească o soluţie pentru ca micii spectatori să poată vedea în continuare animalele.

”Din păcate avem o problemă de litigiu cu terenul din spatele Circului, unde animalele erau scoase pentru a face mişcare. Nu mai pot fi scoase. Nu ne mai dă voie această decizie. De aceea, m-am gândit la crearea unui spaţiu pe un teren pe care-l avem în gestiune, chiar unde a avut loc incendiul, unde există nişte grajduri noi, care nu au avut de suferit. Vreau să văd în ce măsură putem beneficia de el în continuare, dacă putem face un proiect de amenajare a spaţiului pe sistem grădină zoologică, în care animalele să poată fi văzute de copii, şi nu într-o cuşcă”, potrivit noului director.

În lipsa animalelor din arenă, la Circul Globus vor fi spectacole invitate din străinătate. Clădirea Circului, clasată monument istoric, este un monument şi prin tradiţia artei circului. ”Vreau ca oamenii care văd această cupolă să vină la circ pentru că au auzit că aici li se vor oferi spectacole cum nu văd în altă parte”.

În această lună, managementul instituţiei este în căutare de spectacole la cheie. ”Am dat sfoară în lume. Sperăm să primim propuneri de spectacole făcute de invitaţi din afară, însă fără animale. Şi mâine am putea face un spectacol cu acrobaţi şi clovni la noi, dar nu e util. Eu vreau poveşti. Vreau ca numerele noastre să fie integrate în poveşti pentru copii”, a mărturisit Bogdan Stanoevici. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.