Biserica de lemn de la Topla, aflata la Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, care a ars în data de 26 martie, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş. Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a declarat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.
”Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.
Liderul CJ Timiş i-a îndemnat pe cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult să îşi îndrepte atenţia spre cazurile sociale.
”Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.
Un incendiu puternic a izbucnit în noaptea de 25 spre 26 martie la biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara. Incendiul a izbucnit după ce un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.
Biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănăţean a fost construită în 1746, în satul Topla, care ţine de comuna Mănăştiur şi avea hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
Lăcaşul a fost demontat în 1987 şi adus la Timişoara, unde a fost refăcut între 1994 şi 1996. După refacere, biserica a fost resfinţită şi i s-a schimbat hramul în „Naşterea Maicii Domnului”.
Biserica figurează pe lista monumentelor istorice.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.