Pavilionul israelian la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia va rămâne închis în semn de "solidaritate" până la eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi încheierea unui armistiţiu cu Gaza, au anunţat marţi artistul reprezentant al ţării şi curatorii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Artistul şi curatorii pavilionului israelian vor deschide expoziţia după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor", se arată pe site-ul expoziţiei israeliene ŕ prestigiosul eveniment artistic, care se deschide publicului sâmbătă.

"Decizia artistului şi a curatorilor nu este de a se cenzura pe ei înşişi sau expoziţia; mai degrabă, ei aleg să adopte o poziţie de solidaritate cu familiile ostaticilor şi cu comunitatea israeliană mai largă care cere o schimbare", explică ei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Intitulată "(M)otherland", expoziţia prezintă lucrările regizoarei Ruth Patir despre relaţia sa cu patria sa prin intermediul unei instalaţii video.

"Noi am devenit ştirile, nu arta", a explicat artista şi regizoarea pe Instagram.

"Mă opun cu fermitate boicotului cultural, dar cum cred că nu există un răspuns bun şi că nu pot face decât ceea ce pot cu spaţiul pe care îl am, prefer să mă alătur celor care strigă: 'Încetaţi imediat focul, aduceţi înapoi ostaticii, nu mai putem suporta'', a adăugat ea.

În februarie, organizatorii confirmaseră participarea Israelului, în ciuda unui apel la boicot.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din Gaza, la 7 octombrie, care a ucis 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Mai mult de 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Ca represalii, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi pe care o consideră o organizaţie teroristă la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană. Armata sa a lansat o ofensivă care a făcut până în prezent 33.843 de victime pe teritoriul palestinian, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

În total, 88 de ţări vor fi reprezentate la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, care se va deschide la 20 aprilie şi se va desfăşura până la 24 noiembrie sub tema "Foreigners everywhere".

În ultimii ani, mai multe ţări implicate în conflicte sau crize politice şi-au retras participarea. În 2022, curatorul şi artiştii ruşi selectaţi pentru a-şi reprezenta ţara au demisionat din cauza invaziei din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.