Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agenţia de presă News.ro că proprietarii speră ca tranzacţia să se încheie aşa cum au convenit cu Guvernul în luna martie, iar dacă s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie să fie ”rezonabil” şi să nu depăşească sfârşitul anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În principiu, prelungirea campaniei este un act unilateral al Guvernului. Proprietarii îşi doresc în continuare să se încheie tranzacţia şi aşteaptă să semneze contractele”, a spus Bogdan Gravbowski, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că este posibil ca statul român să prelungeasă subscripţia naţională pentru ”Cumintenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

În ceea ce priveşte propunerea unei alte date la care să fie achitată suma de 11 milioane de euro, la care proprietarii şi Guvernul, prin Ministerul Culturii, au convenit în luna martie, el spune că termenul ar trebui să fie unul ”rezonabil”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Dacă se pune problema unei prelungiri a datei de încheiere a contractului şi de plată a preţului, ar trebui ca termenul să fie unul rezonabil. Câteva săptămâni, poate, dar să nu depăşească sfârşitul acestui an”, a completat avocatul.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină achiziţionarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a transmis că instituţia va reveni cu ”planul de acţiune” pentru următoarea lună.

Vineri, prim-ministrul Dacian Cioloş a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscripţie publică pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi este nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Pe 6 septembrie, parlamentarii din Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor au adoptat un amendament la OUG 10/2016 privind achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma strânsă pentru achiziţionarea acesteia.

Acest amendament ar trebui să ajungă în Comisia de Buget, apoi în plenul Parlamentului, pentru a fi adoptat.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.