Declaraţia premierului britanic, publicată vineri cu privire la colecţia de marmure din Partenon, a provocat exasperarea Guvernului grec care, prin intermediul ministrului său al Culturii şi Sportului Lina Mendoni, i-a răspuns lui Boris Johnson, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit acesteia, el nu a fost "cu siguranţă corect informat de serviciile competente din ţara sa de noile date istorice privind marmurele din Partenon". 

Amintind într-un comunicat că noi indicii evidenţiază că marmurele din Partenon "nu au fost niciodată achiziţionate legitim de Lordul Elgin" şi că, prin extensie, "British Museum nu a achiziţionat sculpturile în mod legitim", ministrul Lina Mendoni a făcut apel la responsabilitatea omologilor săi britanici şi la respectarea dreptului internaţional privind bunurile culturale. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Pentru Grecia, British Museum nu deţine proprietatea sau posesia legitimă a marmurelor. Partenonul, ca simbol al UNESCO şi al civilizaţiei occidentale, reflectă valori universale. Suntem cu toţii obligaţi să lucrăm în acest sens", a subliniat ea vineri, amintind că ţara sa este dispusă să discute cu Marea Britanie despre elementele istorice care păreau să lipsească. 

Revendicată de Grecia dar păstrate din 1816 de British Museum, colecţia de capodopere din marmure de la Partenon - marea friză, metopele şi sculpturile care ornau templul din Acropole dedicat zeiţei Atena - este de ani obiectul unei dispute internaţionale. Aceasta a fost relansată în aceste săptămâni în apropierea celebrării bicentenarului independenţei greceşti. Actorul şi regizorul american George Clooney a solicitat la începutul lui martie ca Marea Britanie să facă un gest pentru această ocazie, spunând că "sculpturile din Partenon trebuie redate proprietarului de origine". 

Un apel respins categoric de Boris Johnson săptămâna trecută. "Guvernul britanic are o poziţie fermă de mult timp cu privire la aceste sculpturi: ele au fost achiziţionate legal de Lord Elgin, conform legilor în vigoare din epocă", a declarat el vineri cotidianului grec Ta Nea.

Susţinută de numeroase personalităţi din toată lumea, Atena şi-a dorit întotdeauna să meargă mai degrabă pe calea diplomatică decât să acţioneze în justiţie. A propus o mediere la UNESCO, instituţia ONU însărcinată cu domeniul culturii şi al educaţiei, o ofertă respinsă de British Museum.

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a reafirmat în mai 2020 "cererea neîncetată" a Atenei "de restituire definitivă a marmurelor în patria lor", estimând că acestea au făcut obiectul unui "jaf".

Muzeul Acropole a rezervat un loc special pentru frizele din Partenon în aşteptarea întoarcerii lor. În prezent, doar o replică este prezentă în muzeul ridicat pe 15.000 de metri pătraţi din 2009. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.