Ai Weiwei, unul dintre principalii artişti care se opun regimului de la Beijing, se teme că un scenariu asemănător cu masacrul din 1989 din Piaţa Tiananmen ar putea avea loc la Hong Kong.
Într-un interviu acordat AFP, el spune că "nu vede altă ieşire" din criza de la Hong Kong decât o represiune violentă a manifestaţiilor de către regimul de la Beijing, căci, potrivit lui, regimul comunist "nu ştie să facă lucrurile altfel".
"Nicio predicţie nu este exagerată", a spus Ai Weiwei în legătură cu acest scenariu din ce în ce mai invocat al unei represiuni asemănătoare cu cea a armatei chineze din celebra Piaţă de la Beijing, în iunie 1989. Exact acum 30 de ani după ce "tancurile au strivit cea mai paşnică manifestaţie, unde studenţii erau aşezaţi pe jos, atunci când întreaga lume era atentă" la ceea ce se întâmplă în piaţă, istoria ar putea să se reprete, după cum spune artistul devenit unui dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai regimului chinez.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ei nu ştiu nici să negocieze, nici să dezbată. Este în firea acestui regim autoritar. Nu ştiu să rezolve lucrurile altfel. Au doar Poliţia şi Armata", a afirmat Ai Weiwei din atelierul de la Berlin.
Autorităţile de la Beijing au lăsat, în aceste ultime zile, să se înţeleagă că ar putea avea loc o intervenţie militară pentru a restabili ordinea în enclava retrocedată în 1997, care beneficiază de un anume grad de autonomie.
"Violenţa nu este doar fizică, ci mentală, atunci când manifestanţilor le este refuzat dreptul la dialog. Acest gen de violenţă este oribilă", a subliniat fostul star al Chinei, căzut în dizgraţie la începutul anului 2010 când a criticat regimul. În 2011, el a petrecut 81 de zile în detenţie după ce a fost arestat pe aeroportul din Beijing. Atunci, el se pregătea să ia un avion către Hong Kong. Atelierul său, aflat la marginea oraşului Shanghai a fost demolat în luna ianuarie a aceluiaşi an. Fără paşaport timp de patru ani, el a plecat la Berlin după ce şi-a recuperat documentul în 2015.
"Le împărtăşesc frustrarea, mă simt printre ei şi îi simt făcând parte din mine", spune artistul, aflat în exil, despre manifestanţii de la Hong Kong.
Încă de la începutul manifestaţiilor, în iunie, Ai Weiwei i-a trimis pe trei dintre colaboratorii săi la Hong Kong, cu camere de filmat în valize. Iniţial, el voia să-i înţeleagă pe liderii mişcării paşnice şi motivaţia lor. Astăzi, spune că vrea să înţeleagă de ce unii dintre protestatari vor "să se aruncă de la fereastră" în numele acestei lupte pentru libertăţi. "Cel mai bun lucru al Chinei, această generaţie educată şi angajată să apere democraţia este pe cale să se sacrifice pentru o societate obscurantistă. Şi celelalte ţări se comportă ca şi cum n-ar însemna nimic", condamnă Ai Weiwei.
Un reproş exprimat şi de celebrul militant pro-democraţie, Joshua Wong, care a declarat în cotidianul Bild de vineri: "Nu înţeleg cum Germania, în calitate de membră a lumii libere, poate să coopereze în acest fel cu China".
"Mă cuprinde tristeţea", a admis artistul în vârstă de 61 de ani, care a confirmat pentru AFP că vrea să părăsească Germania "din mai multe motive politice", fără a preciza însă unde se gândeşte să se stabilească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...