Un triptic vechi de peste un secol, care este cea mai mare pictură deţinută de Complexul Muzeal Arad şi care reprezintă scena religioasă ”Înmormântarea lui Christos”, este în proces de expertizare de către specialişti români şi maghiari în vederea restaurării şi expunerii. Tabloul a fost conservat în ultimele patru decenii, după ce în anii '70 comuniştii au interzis expunerea pentru că trata un subiect religios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucrarea de artă ”Înmormântarea lui Christos”, un triptic realizat de artistul Feszty Arpad (1856-1914) în urmă cu mai mult de o sută de ani, a fost scoasă din depozitele Complexului Muzeal Arad după patru decenii, timp în care a fost conservată.

Conform autorităţilor judeţene, lucrarea a fost retrasă din expoziţie în 1977, din ordinele comuniştilor, pentru că trata un subiect religios. Având în vedere că pictura are o suprafaţă de 52 de metri pătraţi, fiind cea mai mare lucrare de acest fel deţinută de muzeul arădean, a fost rulată pe un tambur.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Judeţean Arad, tabloul lui Feszty Arpad şi o altă lucrare - ”Matei Corvinul primind însemnele regale”, de Liezen-Mayer - sunt expertizate în această perioadă de către echipe de specialişti români şi maghiari, în vederea restaurării şi expunerii lor. 

Conform istoriografiei maghiare, Feszty a pictat tripticul în intervalul 1898-1900. Lucrarea a fost finalizată la Florenţa, unde a fost expusă pentru prima oară în martie 1901, la Academia de Arte Frumoase. În toamnă aceluiaşi an a fost itinerată la Berlin şi Dresda. Din ianuarie până în martie 1902 pictura fost expusă în Budapesta, la Mücsarnok, iar un an mai târziu a fost cumpărată de statul maghiar.

Tabloul a fost transferat ulterior Aradului din depozitele Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta şi a fost expus în pinacoteca Palatului Cultural Arad din 1913 până înspre sfârşitul anilor ‘50, când lucrarea a fost acoperită, iar în 1977 a fost retrasă în depozite.

Potrivit reprezentanţilor muzeului arădean, titlul ”Înmormântarea lui Christos” suprapune trei episoade ale tradiţiei biblice: Coborârea de pe cruce, Cortegiul şi  Plângerea.

”La prima vedere, tabloul a fost foarte bine conservat. Suntem extrem de emoţionaţi, este un moment unic în viaţa muzeului nostru”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, Peter Hugel.

Consiliul Judeţean a anunţat că intenţionează să aplice pentru finanţare europeană în vederea restaurării tabloului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.