A patra ediţie a ”Ceau, Cinema!” începe joi, cu documentarul ”Planeta Petrila”, iar pe parcursul celor patru zile de festival spectatorii vor putea să aleagă, la Timişoara şi Gottlob (judeţul Timiş), din aproape 30 de filme şi să participe la discuţii cu cineaştii invitaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al organiatorilor, trei dintre cele mai noi şi mai aşteptate filme româneşti vor fi proiectate la ”Ceau, Cinema!”, în prezenţa unor invitaţi speciali din echipa de producţie.

”Este vorba de debutul în ficţiune «Mariţa», de Cristi Iftime, prezentat la Timişoara în premieră în România, precum şi de documentarele «Planeta Petrila», de Andrei Dăscălescu, şi «Ouăle lui Tarzan» de Alexandru Solomon (proiecţie posibilă cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara), care va discuta, de asemenea, cu publicul despre procesul de lucru la film”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şase coproducţii din ţări precum Italia, Bulgaria, Germania, Austria, România, Polonia şi Israel, premiate în ultimul an la mari festivaluri internaţionale, concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului.

Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului ”Ceau, Cinema!”, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro.

”La fel ca la ediţia din 2016 şi în acest an va fi acordat şi un Trofeu Vitas România pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, în valoare de 1.000 de euro. Filmele din toate secţiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa «Ceau, Cinema!» şi Vitas România”, se mai arată în comunicat.

Spectatorii vor putea, de asemenea, să vadă o retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori din Noul Val ceh, două tulburătoare documentare noi prezentate în parteneriat cu One World Romania, precum şi o serie de filme de ficţiune recente, cu succes la public şi în festivaluri: fantezia muzicală poloneză ”Fiicele dansului” (regia Agnieszka Smoczynska), ”Despre trup şi suflet” (regia Ildikó Enyedi), premiat cu Ursul de Aur la Berlin în acest an, ”Imaginea de apoi”, ultimul film al celebrului cineast polonez Andrzej Wajda, ”John From” (regia João Nicolau) şi ”Un bărbat pe nume Ove” (regia Hannes Holm), film suedez cu două nominalizări la Oscar.

”Ceau, Cinema!” va sărbători, totodată, zece ani de la acordarea premiului Palme d`Or la Cannes pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cu proiecţia la Gottlob a filmului regizat de Cristian Mungiu, şi va marca 120 de ani de cinema la Timişoara, prin programarea documentarului românesc ”Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, în prezenţa tinerei regizoare Eliza Zdru.

Nu vor lipsi din program proiecţii cu filme de animaţie pentru copii şi nici ateliere şi întâlniri cu invitaţii.

În cadrul festivalului, vor fi proiectate aproape 30 de filme, atât la Timişoara, cât şi în comuna Gottlob din judeţul Timiş.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului ”Ceau, Cinema!” va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.

”Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.