Celebrul ansamblu RARO - SoNoRo va susţine, în perioada 28 aprilie - 4 mai, trei concerte de gală în Belgia, în cadrul unui turneu aniversar internaţional, care marchează 20 de ani de la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele trei concerte ale ansamblului, organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles şi al Ambasadei României în Regatul Belgiei, sunt dedicate celebrării a 145 ani de relaţii diplomatice bilaterale România-Belgia. Ele vor avea loc în locuri prestigioase din Gent, Bruxelles şi Anvers, după cum urmează:

• 28 aprilie, ora 20.00: MIRY Concertzaal, Gent;
• 30 aprilie, ora 13.00: Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles (MIM);
• 4 mai, ora 11.00: DE SINGEL (Blue Hall) din Anvers - matineu organizat în colaborare cu  Conservatorul Regal din Anvers.

Concertele vor fi susţinute de Răzvan Popovici (violă),  Diana Ketler (pian), Justus Grimm (violoncel), Erik Schumann (vioară) şi Aylen Pritchin (vioară). De asemenea, în cadrul matineului organizat în colaborare cu Conservatorul din Anvers, şapte studenţi talentaţi vor concerta alături de maeştrii consacraţi: Gustavo Kujundzic, João Sá, Alberto Saldaña Lopez, Ştefana Munteanu, Myriam Baumann, Roser Ramos şi Aude Van De Keere. Printre aceştia, se află şi o bursieră a programului SoNoRo - Interferenţe: Ştefana Munteanu (violă), studentă la Conservatorul din Anvers. Muzicienii vor celebra muzica românească şi pe cel mai important compozitor român George Enescu, prilejuind mediului diplomatic, de afaceri, diasporei româneşti, publicului larg neerlandofon şi francofon, întâlnirea cu unul dintre cele mai importante ansambluri de muzică de cameră din Europa şi din lume.

Repertoriul atent curatoriat aduce un omagiu acestei aniversări de referinţă, fiecare spectacol fiind o experienţă unică, celebrând virtuozitatea. MIM din Bruxelles, MIRY CONCERTZAAL din Gent, DE SINGEL şi Conservatorul Regal din Anvers sunt unele dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din Belgia, ale căror agende cuprind un program dinamic şi diversificat de evenimente integrate într-o ofertă multidisciplinară, ce evidenţiază multiplele conexiuni dintre artă şi societate, precum şi faptul că spaţiile culturale reprezintă laboratoare de idei în dialog cu provocările societăţii de astăzi şi de mâine.

Turneul internaţional SoNoRO 20 a debutat în mod spectaculos la Buenos Aires, urmând ca după concertele din Belgia să îşi continue frumoasa aventură pe continentul european, cu sprijinul ICR, în München, Viena, Berlin, Budapesta, Madrid, Sevilla. Ulterior, artiştii vor traversa din nou oceanul, cu un ultim concert derulat în cadrul turneului, la Carnegie Hall din New York. 

Înfiinţat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută, din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia. Institutul Cultural Român este partener al platformei culturale SoNoRo, care include Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferenţe, programul de burse şi workshop-uri pentru tineri muzicieni, SoNoRo On Tour, SoNoRo Arezzo, SoNoRo Conac, seria de concerte estivale în clădiri de patrimoniu din România şi SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului şi tradiţiilor din Transilvania.

Ansamblul RARO - SoNoRo, înfiinţat în 2004, combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare, RARO - SoNoRo susţine constant concerte pe cele mai renumite scene mondiale, precum Carnegie Hall din New York, Kennedy Center din Washington, Wigmore Hall din Londra şi Konzerthaus din Viena, dar şi la Atena, Istanbul, Amsterdam, Paris, Bruxelles sau Sofia. Activitatea ansamblului include spectacole multimedia în colaborare cu artişti video, improvizaţii alături de DJ şi proiecte literar-muzicale în renumite săli ale lumii şi transmise la BBC Radio 3/UK, NHK/Japan, SWR/D, TVR, RRC şi RRM/RO, DRS2/CH, LVR/LV şi RFI/F.

Ansamblul RARO este fondator al manifestărilor muzicale: SoNoRo - Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră România, Chiemgauer Musikfrühling Festival - Germania, Arezzo, Kobe International Music Festival şi Pèlerinages. Liderul ansamblului este violistul Răzvan Popovici, muzicianul care a reuşit să-i reunească pe unii dintre cei mai apreciaţi artişti români şi străini ai momentului în ansamblul RARO - SoNoRo, ce derulează proiecte unice de muzică de cameră. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Théâtre-des-Champs-Elysées din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Daishin Kashimoto, Mihaela Ursuleasa şi Gilles Apap. A fost prim-violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe şi al Filarmonicii de Cameră din Salzburg.

Diana Ketler, pianistă şi dirijoare, este co-fondatoare a platformei culturale SoNoRo. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, în 2016 a fost numită membră a acestei academii. Născută la Riga, Diana şi-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Naţională Letonă la doar 11 ani. A fost distinsă cu Premiul Great Music Award (Letonia), cea mai înaltă distincţie letonă din domeniul muzical.  Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât şi în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate ţări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii, pe cele mai renumite scene ale lumii.

Violoncelistul Justus Grimm, profesor la Conservatorul Regal din Antwerp, s-a născut la Hamburg, studiind cu Ulrich Voss, Claus Kanngiesser şi Frans Helmerson. A câştigat Premiile I la Concursul Internaţional de Muzică Maria Canals şi la Concursul Naţional German. Ca solist, a cântat cu mai multe orchestre: Orchestra Filarmonicii din Hamburg, Orchestra simfonică La Monnaie, Orchestra de cameră din Londra, Filarmonica Staatsorchester Rheinische, Orchestra Filarmonică din Brandenburg şi Filarmonica Klassische - Bonn. În domeniul muzicii de cameră, Justus i-a avut alături, printre alţii, pe Abdel Rahman El Bacha, Gérard Caussé, Augustin Dumay, Benoît Fromanger, Stephen Kovacevich, Katia şi Marielle Labèque şi Christian Poltéra.

Erik Schumann, născut la Köln în 1982 dintr-o familie româno-japoneză, este frecvent invitat să cânte ca solist cu orchestre din Europa, Asia şi SUA, printre acestea numărându-se Orchestrele Simfonice NDR Hamburg / Hanovra, Orchestra Gewandhaus Leipzig, Orchestra Simfonică Dusseldorf, Orchestrele de Cameră Viena şi Zurich, Orchestra Tonhalle Zurich, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Sinfonia Varsovia, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra Simfonică Kyoto, precum şi Orchestra Simfonică Chicago şi Orchestra Simfonică Naţională Washington. Printre dirijorii cu care a lucrat se numără Christoph Eschenbach, Gianandrea Noseda, Jiri Belohlavek şi Vassily Sinaisky. Erik Schumann a concertat în numeroase săli importante din lume.

Aylen Pritchin este unul dintre cei mai căutaţi tineri violonişti de astăzi, cu un repertoriu divers, de la muzica veche la cea contemporană, cântând la instrumente de epocă şi moderne. S-a impus în ultimii ani ca o stea în ascensiune pe scena internaţională de concerte. Pritchin a primit numeroase premii, inclusiv Marele Premiu I la Concursul Internaţional Long-Thibaud din Paris (2014).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.