Poetele Ana Blandiana, Magda Cârneci şi Svetlana Cârstean sunt invitate la Ledbury Poetry Festival (30 iunie - 9 iulie), cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, care se desfăşoară anual în apropierea graniţei cu Ţara Galilor.
România este invitată în premieră la festival.
La doar o zi de la deschidere, cele trei scriitoare se vor alătura traducătoarei Viorica Pâtea pentru un eveniment special dedicat poeziei
româneşti, conceput şi moderat de către autoarea britanică Fiona Sampson, redactorul-şef al Revistei Poem, care a publicat de curând, cu sprijinul ICR, un număr integral dedicat poeziei româneşti.
Evenimentul din data de 1 iulie va consta într-o discuţie despre poezie şi rolul ei într-o lume în perpetuă schimbare, precum şi în lectura unei selecţii de poeme, în limba engleză şi în original.
Ledbury Poetry Festival este cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, reunind, anual, poeţi din toate colţurile lumii. Aflat la cea
de-a 21-a ediţie, cu un program eclectic ce prezintă poezia prin intermediul diferitor forme artistice, Festivalul îi va avea ca invitaţi, printre alţii, pe cunoscutul scriitor britanic Simon Armitage (CBE), poetele Jen Hadfield (câştigătoarea Premiului T. S. Eliot în 2018) şi Vahni Capildeo (câştigătoarea Premiului Forward în 2016), poeţii americani Tony Hoagland, A.E. Stallings, Christopher Merrill şi Thomas Lynch, Bejan Matur (Turcia), Maria Galina (Rusia), Patrick Dubost (Franţa), Tabish Khair (India), André Naffish-Sahely (Abu Dhabi), Tal Nitzán (Israel), Basem el-Nabres (Palestina) şi alţi poeţi britanici de renume precum Denise Riley, John Hegley sau Sean Hughes. Fiona Sampson, veche prietenă şi susţinătoare a României, este poetul în rezidenţă la ediţia din acest an a Festivalului.
Născută în 1942, la Timişoara, Ana Blandiana a debutat ca poetă în anul 1954 în reviste de tineret, apoi în "Tribuna" (1959) şi în antologia "30 de poeţi tineri". După debutul editorial cu placheta "Persoana întâia plural" (1964), s-a impus printre poeţii cei mai reprezentativi ai epocii, publicând "Călcâiul vulnerabil" (1966) şi "A treia taină" (1969, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor). A continuat cu alte cărţi de poezie: "Cincizeci de poeme" (1970), "Somnul din somn" (1977), "Ochiul de greier" (1981), "Ora de nisip" (1983), "Stea de pradă" (1985), "Arhitectura valurilor" (1990), "La cules de îngeri" (1998), "Soarele de apoi" (2000, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie), "Refluxul sensurilor" (2004). A scris versuri şi pentru copii: "Întâmplări din grădina mea" (1980), "Întâmplări fără Arpagic pentru cititorul cel mic" (1991), "Cartea albă a lui Arpagic" (1998, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii).
Este preşedintele PEN Clubul Român şi al Comisiei de Onoare a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei de poezie "Stephane Mallarmé" (din 1997) şi al Academiei Mondiale de Poezie, primul scriitor român ales membru al Academiei Europene de Poezie (din martie 1999).
Magda Cârneci s-a născut pe 28 decembrie 1955, la Gârleni, în judeţul Bacău. Este poetă, critic de artă şi publicistă română. A utilizat şi pseudonimul Magdalena Ghica, până în anul 1989. A absolvit Facultatea de Istoria şi Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice ”N. Grigorescu" din Bucureşti în 1979. În 1997 a obţinut un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A obţinut de asemenea numeroase burse de cercetare pre şi postdoctorale în străinătate. În perioada studenţiei a frecventat cenaclurile literale Amfiteatru şi Cenaclul de luni din Bucureşti, condus de criticul Nicolae Manolescu. A activat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei din Bucureşti şi ca preşedintă a boardului Centrului Internaţional pentru Artă Contemporană (CIAC) din Bucureşti. A fost şi co-director al revistei de arte vizuale Artelier. Între 2001-2005 a fost lector invitat la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris.
Între 2007-2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris. În prezent este profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, redactor cultural la Revista 22 şi redactor-şef al revistei de arte vizuale ARTA din Bucureşti.
Svetlana Cârstean, (născută în 1969) este poetă şi traducătoare. Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv ”Tablou de familie”, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguţ şi Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, ”Floarea de menghină”, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul ”Gravitaţie”, la editura Trei. În aprilie 2016, volumul ”Trado”, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.