Proiectul Ambulanţa pentru Monumente este câştigător al Premiilor Publicului în cadrul Europa Nostra 2020, după ce a obţinut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetăţeni din întreaga Europă la .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ca urmare a măsurilor de siguranţă împotriva răspândirii Covid-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu s-a desfăşurat pentru prima dată integral în mediul online.

Au participat virtual Comisariul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Mariya Gabriel şi Preşedintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe parcursul ceremoniei online, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Europa Nostra au anunţat câştigătorul Premilului Publicului şi cei trei laureaţi ai Marilor Premii, selectaţi din cele 21 de iniţiative (din 15 ţări europene) câştigătoare de anul acesta.

Eugen şi Veronica Vaida, arhitecţi în cadrul Asociaţiei Monumentum, dezvoltatorii proiectului, au notat: „Implicarea comunităţii în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialişti, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale şi concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esenţiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre şi ne întăreşte gândurile de extindere a proiectului în alte ţări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor". 

Laureaţii Marilor Premii din anul 2020 sunt: restaurarea exemplară a bazilicii „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009; remarcabilul proiect „Reţeaua Tramaontana III” (Franţa, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil şi intangibil din regiunile montane ale Europei şi marea expoziţie „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Laureaţii Marilor Premii, aleşi de un juriu independent format din experţi şi din membrii Consiliului de Administraţie al Europa Nostra, vor primi câte 10.000 euro fiecare.

„Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2020 reprezintă ceea ce Europa susţine: creativitate, rezilienţă, inovare, solidaritate, talent şi dedicare. Acest lucru mă face mândră atât în calitate de Comisar Europeant, cât şi ca cetăţean European. Mulţumesc din suflet fiecăruia pentru că aţi demonstrat din nou că patrimoniul cultural comun al Europei nu face parte doar din trecutul nostru, ci este şi un bun de preţ pentru abordarea provocărilor cotidiene şi pentru a ne asigura tuturor un viitor mai bun. În munca lor (n.n. a laureaţilor) este ilustrat potenţialul imens al patrimoniului cultural de a susţine redresarea socio-economică a Europei în urma pandemiei,” a spus Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2020, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului, au fost sărbătoriţi în această după-amiază, 10 noiembrie, în cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesionişti, voluntari şi susţinători din întreaga Europă şi din lume. Premiul Publicului a mers către proiectul de educaţie, formare şi sensibilizare „Ambulanţa pentru Monumente” (România), care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi reţele active de organizaţii de patrimoniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.