Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, prezent la Salonul Cărţii de la Paris 2019, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre succesul evenimentelor culturale româneşti organizate în Franţa în cadrul Sezonului Franţa-România, o manifestare cu peste 400 de acţiuni în 80 de oraşe din Hexagon.
„Este pentru prima dată când Franţa organizează un asemenea sezon cu o ţară din Uniunea Europeană, de obicei sunt organizate cu ţări din alte spaţii, iar asta arată cred un interes special pe care Franţa îl are pentru România şi, evident, pe care România îl are pentru Franţa. Pe scurt, sunt sute de evenimente, peste 400, deja mai multe zeci s-au scurs, am avut ecouri excepţionale după expoziţiile organizate la Centrul Pompidou, la Muzeul Vânătorii din Paris, concertul corului Madrigal de la Bordeau. Practic, în 80 de oraşe din Franţa au loc evenimente româneşti în această perioadă”, a declarat pentru News.ro oficialul român.
Ecourile evenimentelor culturale româneşti în Franţa au avut cronici bune în presa franceză.
„Am avut foarte multă presă bună, articole excepţionale despre România în presa franceză, despre artiştii români, despre cultura, scriitorii români, despre cineaştii români, spectacole, este un fel de punere sub proiector pe care România nu a mai avut-o în ultima vreme în Franţa, şi cred că nu s-a mai organizat niciodată ceva atât de complex între cele două ţări”, a subliniat ambasadorul României în Franţa.
În plus, „Sezonul românesc se încheie în Franţa în luna aprilie, dar va continua în România până pe 14 iulie şi va fi acelaşi lucru, dar în oglindă: va fi ocazia Franţei de a arăta ce are mai nou, mai interesant, mai bun în cultura sa românilor”, mai spune Luca Niculescu.
„Uitaţi de clişee!”, sloganul Sezonului Franţa-România
„La sfârşitul acestui sezon sper să ne cunoştem mai bine unii pe ceilalţi, să avem mai puţin clişee unii despre ceilalţi, de fapt sloganul sezonului este „Uitaţi de clişee!”, şi să existe o continuitate. Sper ca aceste întâlniri care au avut loc şi care au loc să nu se termine odată cu finalul evenimentului, ci să continue. Cea mai importantă moştenire a acestui sezon va fi faptul că se vor crea legături care vor fi dificil de şters”, a indicat ambasadorul.
Cum este văzută România acum în Europa?
„Depinde la ce nivel, depinde de ce public. Cred că din punct de vedere cultural, România este o prezenţă foarte plăcută, pentru unii este o surpriză plăcută pentru că nu toată lumea cunoştea România înainte, o vor cunoaşte mai mulţi după acest sezon. Este o „bătălie” mare pentru a atrage atenţia cititorilor, a amatorilor de spectacole, vă spun, de exemplu, că în fiecare seară în Paris sunt 2.000 de evenimente culturale, adică este greu ca manifestarea ta să fie relatată în presă, ceea ce s-a întâmplat cam cu toate acţiunile româneşti, ceea ce înseamnă că sunt făcute de calitate şi în aşa fel încât să se potrivească pe gustul publicului francez”, a mai explicat diplomatul român.
Luca Niculescu a vorbit şi despre prezenţa României la Livre Paris, un stand apreciat drept „unul dintre cele mai frumoase”.
„În ultimii ani, standul României a fost considerat de presa de specialitate în topul celor mai frumoase, celor mai bine realizate de la Salon du Livre, şi din câte văd anul acesta sunt destul de convins că se va întâmplat la fel. Este dedicat Europei şi sper să-mi cumpăr cât mai multe cărţi de aici”, a spus Luca Niculescu.
Livre Paris celebrează bogăţia şi diversitatea patrimoniului literar european, precum şi rolul scriitorilor şi gânditorilor în construcţia unei Europe deschise. Ediţia 2019 face excepţie de la tradiţia salonului de a avea în fiecare an o ţară invitată de onoare, pentru a celebra în premieră un continent: Europa. România este prezentă de 11 ani la Livre Paris, prin Institutul Cultural Român.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...