Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, au mers, joi, la Bucureşti, pentru noi clarificări pe marginea proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Nica a propus ca finanţatorii acestui proiect să semneze un angajament pentru sprijinirea programului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a anunţat că a cerut schimbări legislative care să scurteze timpii pentru investiţii, descentralizarea finanţării la nivelul CJ şi al Primăriei Timişoara şi o reeşalonare a bugetului pe anii rămaşi.
"Astăzi, în prezenţa primarului Dominic Fritz, am purtat discuţii importante la Ministerul Culturii cu scopul de a clarifica modul în care va fi implementat proiectul TM2023. Am avut o şedinţă tehnică de lucru cu secretarul general al ministerului alături de responsabili financiari, juridici şi culturali, iar apoi, în cadrul întâlnirii cu ministrul Bogdan Gheorghiu, am subliniat necesitatea numirii urgenţe a reprezentantului ministerului în consiliul director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană pentru ca acest organism să poată funcţiona conform statutului ca structură de coordonare a asociaţiei. Reafirm ce am spus în repetate rânduri: Consiliul Judeţean Timiş susţine ideea folosirii actualei structuri de implementare aşa cum a fost ea descrisă în dosarul de candidatură. De asemenea, am cerut nominalizarea comisarului guvernamental, postul fiind deja înfiinţat şi organigramă schimbată”, a anunţat pe pagina sa de Facebook Alin Nica, la finalul întâlnirii de la Ministerul Culturii.
Nica a arătat că sunt mari întârzieri în ceea ce priveşte finanţarea, dar şi programul artistic şi cel de investiţii, în cadrul proiectului TM2023.
"Un subiect fierbinte a fost modul în care repornim proiectul TM2023 astfel încât la monitorizarea Comisiei Europene din iunie să nu ne trezim în faţa unui dezastru. Din păcate, există mari întârzieri în ceea ce priveşte atât finanţarea programului artistic, cât şi a programului de investiţii. Am discutat despre modificări legislative care să facă derogări de la legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru a grăbi realizarea investiţiilor, dar şi accelerarea procedurilor administrative de avizare şi aprobare a documentaţiilor tehnice la nivel local. Eu am propus descentralizarea la nivelul Primăriei Timişoara şi CJ Timiş a finanţării de la Guvern şi am cerut o reeşalonare a bugetului pe anii rămaşi”, a precizat Alin Nica.
Liderul CJ Timiş vrea că finanţatorii proiectului TM2023 să semneze şi un angajament, pentru sprijinirea programului TM2023.
"Totodată am readus în atenţia partenerilor finanţatori semnarea unui angajament tripartit la nivel înalt, astfel încât să transmitem împreună, Consiliul Judeţean, Primăria Timişoara şi Ministerul Culturii, un mesaj puternic că sprijinim în mod real programul TM2023. Susţin proiectul TM2023 din toate punctele de vedere. Sub conducerea mea, CJ Timiş şi-a îndeplinit la zi obligaţiile care îi revin, iar personal, că timişorean, sunt cu sufletul alături de acest proiect. Am pus la dispoziţia partenerilor instituţionali toată experienţa mea că expert european în acest domeniu, cu convingerea că împreună vom face din TM2023 un proiect de care să fim mândri mulţi ani de acum încolo”, a adăugat Alin Nica.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.