Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis, a anunţat că incendiul de la biserica de lemn din Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, veche de aproape 300 de ani, ar fi izbucnit din cauza unei instalaţii electrice. Simonis a precizat că va trimite un control, atât la Muzeul Satului, cât şi la celelalte instituţii de cultură din subordinea CJ Timiş.
”Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului Bănăţean este o tragedie, am pierdut Biserica de lemn din Topla, unul din cele mai valoroase lăcaşe de cult din Banat şi totodată un important monument istoric. Pe lângă cercetarea derulată de autorităţile abilitate, voi dispune o anchetă internă la Muzeul Satului şi voi trimite un control la celelalte instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean Timiş”, a transmis Alfred Simonis, miercuri, pe pagina de Facebook.
Simonis a precizat, în plenul Consiliului Judeţean că pare că incendiul a pornit de la instalaţia electrică.
”Pare că de la instalaţia electrică ar fi luat foc. (...) Primele concluzii este că biserica poate fi restaurată. Partea de acoperiş a ars integral, dar partea de susţinere la primele concluzii nu e atât de afectată să nu poată fi refăcută. Vom face expertiză. Voi propune alocarea din fondul de urgenţă sumei necesare pentru expertiză, proiectare şi ce e necesar. În zilele următoare putem să anunţăm mai multe pe această temă”, a transmis Simonis.
Alfred Simonis a fost la Muzeul Satului, pentru a evalua pagubele din urma incendiului izbucnit la biserică, împreună cu ÎPS Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Un incendiu puternic a izbucnit noaptea trecută, în jurul orei 3.00, la Biserica de Lemn de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.
Această biserică a fost construită în 1746, în satul Topla, care aparţine de comuna Mănăştiur din judeţul Timiş şi avea hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
Lăcaşul a fost demontat în 1987 şi adus la Timişoara, unde a fost refăcut între 1994 şi 1996. După refacere, biserica a fost resfinţită şi i s-a schimbat hramul în ”Naşterea Maicii Domnului”.
Biserica figura pe lista monumentelor istorice.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.