Reprezentanţi ai comunităţii de dans contemporan au întreprins, miercuri, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, o acţiune performativă - plasarea de ouă crude pe treptele instituţiei - pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la diminuarea fondurilor alocate Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti pe anul 2019. Acţiunea de protest a fost iniţiată de Mihaela Dancs, coregraf, iar la aceasta au participat aproximativ 20 de persoane. MCIN a transmis, la cererea News.ro a unui punct de vedere, că reprezentanţii CNDB nu au solicitat o întrevedere cu ministrul Valer-Daniel Breaz, iar Vava Ştefănescu, directoarea instituţiei, a declarat pentru agenţia de presă că a dialogat cu demnitarul în urmă cu câteva săptămâni şi că a depus marţi o nouă solicitare de suplimentare a bugetului pe 2019.
Dancs a catalogat protestul performativ drept „un gest public pentru a ne exprima nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în ultima vreme cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi, în general, cu dansul contemporan”.
La solicitarea News.ro, MCIN a transmis: „Reprezentanţii Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) nu au solicitat astăzi sau în zilele anterioare o întrevedere oficială cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) în legătură cu bugetul instituţiei pe care o reprezintă. Mai mult, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, îşi menţine diposnibilitatea de a dialoga cu reprezentanţii instituţiilor din subordinea MCIN şi nu numai. Precizăm că astăzi, la ora la care reprezentanţii CNDB au fost chemaţi la cabinetul demnitarului, aceştia plecaseră”.
„Am discutat. Ni s-a spus că, dacă ne suplimentează nouă, va trebui să suplimenteze şi altor instituţii. Îngrijorarea mea se propagă, văzând că nu există nicio promisiune. Nu am niciun interes să fiu în conflict cu ministerul. Ieri (marţi, n.r.), am depus o nouă solicitare de suplimentare a bugetului pe 2019 la secretarul de stat Mădălin Voicu, la Buget şi la cabinetul ministrului. Aş vrea, totuşi, să avem o nouă discuţie şi domnul ministru să se întâlnească cu cei din comunitatea de dans contemporan”.
Ea a precizat că, faţă de teatre, CNDB are un buget de 10%. „Am cerut 1.108.000 lei ieri, explicând tot, inclusiv finanţările nerambursabile pe care le primim şi parteneriatele pe care le avem şi le putem face, pentru că nu am lucrat niciodată doar cu banii de la buget. Banii ăstia înseamnă o producţie de teatru. Noi avem o sală de maxim 80 de locuri, dacă punem şi perne, cât să coste biletul în aceste condiţii?”.
„Tot ce cer este o echitate, să nu fie discriminat dansul”.
În 2018, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a avut alocat un buget de 989.000 de lei, iar în luna decembrie a mai primit 200.000 de lei, care nu au putut fi cheltuiţi în timpul scurt rămas din an.
Pentru anul acesta, instituţia a primit 731.000 de lei, iar din această sumă 203.000 de lei revin proiectelor.
„Trebuie să rezistăm cu ce avem”, a îndemnat Vava Ştefănescu în cazul în care CNDB nu va primi suplimentarea. „Să ne vedem de treaba noastră artistică, să ne susţinem proiectele. Este păcat că avem astfel de probleme acum, când publicul este din ce în ce mai numeros. Puteau folosi trendul ascendent al CNDB ca pe o carte de vizită, şi cu o investiţie mică. Dacă ne facem treaba bine mult timp, până la urmă nu are cum să se întâmple rău”.
Ea a continuat: „Instituţia asta a trecut prin foarte multe situaţii dificile şi cred că şi comunitatea de dans s-a maturizat şi ştie pe ce lume este”.
„CNDB este singura referinţă în zona de dans contemporan de la noi şi lucrează într-un alt mod. Sunt 20 de oameni de execuţie, dar venim în conjuncţie cu peste 300 de artişti pe parcursul unui an”, a mai explicat ea.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a declarat pe 12 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, că bugetul alocat Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) nu este micşorat faţă de anul trecut şi că, prin afirmaţiile contrare făcute de reprezentanţii lui, instituţia dezinformează opinia publică.
„Fiecare manager de instituţie va trebui să aibă în vedere ca în finalul anului să prezinte o execuţie bugetară cât mai bună. Nu vreau să avem bani necheltuiţi în nicio instituţie. Punctual, Centrul Naţional al Dansului nu a primit un buget mai mic faţă de anul anterior şi trebuie să depună proiecte coerente, să atragă public care să asiste la spectacolele organizate”, a declarat Breaz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.