Academicianul Solomon Marcus va fi înmormântat cu onoruri militare, duminică, la Cimitirul Filantropia din Capitală, iar membrii Academiei Române vor fi prezenţi la ceremonie.
”Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 12.00, la Cimitirul Filantropia din Bucureşti”, a declarat Carmen Dobre, reprezentant al Academiei Române, pentru agenţia de presă News.ro. Aceasta a adăugat că Solomon Marcus va fi înmormântat cu garda de onoare, asigurată de Garnizoana Bucureşti.
”Vor fi prezenţi la ceremonie preşedintele Academiei, Ionel Valentin Vlad, şi membri ai prezidiului”, a mai afirmat reprezentantul instituţiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Academicianul Solomon Marcus, matematician, a încetat din viaţă joi, la Institutul C.C. Iliescu din Capitală.
Membru titular al Academiei României, Solomon Marcus s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău.
Academicianul a publicat peste 50 de volume şi 400 de articole ştiinţifice, în domenii diverse, precum analiză matematică, informatică teoretică, semiotică şi ştiinţe socio-umane.
A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi privind utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale.
Numele academicianului Solomon Marcus este citat în marile enciclopedii internaţionale, precum Brockhaus, Enciclopedia Italiana, Enciclopedia Universalis, în enciclopedii internaţionale de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică şi literatură.
A fost invitat ca raportor în şedinţă plenară la peste 100 de întâlniri internaţionale. Vreme de 10 ani a fost Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Semiotică (1989-1999). Este doctor Honoris Causa al universităţilor din Bacău, Constanţa, Timişoara, Craiova, Petroşani.
În decembrie 2015, Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Comandor.
A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.
Solomon Marcus a devenit din 1993 membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...