Seria de manifestări "1989: imaginile unei Revoluţii", organizată în perioada 11 decembrie - 14 ianuarie la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, include proiecţia a două reportaje realizate de televiziunea austriacă ORF în 1989 şi 1990 despre România, o expoziţie de fotografie şi un recital muzical folk-rock.
„România înainte şi după Revoluţie” prezintă reportajele Rumänien - Ein vergessenes Land”(1989, 20 min.) şi Rumänien - Wir sind wieder Europäer”(1990, 25 min.), realizate de jurnalista Koschka Hetzer-Molden pentru ORF. Evenimentul are loc în 11 decembrie, ora 19.00, la sediul ICR Viena. Koschka Hetzer-Molden participă la o discuţie cu publicul în care prezintă impresiile şi experienţele sale avute în România înainte şi după Revoluţie.
Koschka Hetzer-Molden s-a născut în Hamburg. În copilărie, a locuit în România timp de 9 ani şi a absolvit acolo primele două clase. Şi-a încheiat cu succes studiile de actorie şi regie la Max Reinhardtseminar din Viena. A colaborat cu teatre mari şi mici din Hamburg şi Viena. A făcut studii de teatru şi psihiatrie la Universitatea din Viena până la seminarul de pregătire pentru disertaţie. Din 1972 a fost redactor cultural la ORF (radio şi televiziune), a fost prezentatoare, a realizat reportaje culturale şi documentare şi a realizat numeroase emisiuni despre România.
„Timişoara Incognito - Revoluţia Română 1989” aduce în premieră la Viena expoziţia de fotografie despre Revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara, semnată de Constantin Duma, şi un recital muzical folk-rock susţinut de Doru Iosif & Horea Crişovan (Pro Musica). Evenimentul are loc pe 12 decembrie, ora 19.00, la sediul ICR Viena.
Expoziţia „Timişoara Incognito - Revoluţia Română 1989”, care va putea fi vizitată până pe 14 ianuarie 2025, reuneşte o colecţie de fotografii, realizate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara de către fotograful Constantin Duma. Fotografiile expuse surprind instantanee ale evenimentelor de la Timişoara din perioada 16-22 decembrie 1989, multe dintre ele necunoscute publicului. Selecţia de fotografii ilustrează momente tragice din zilele Revoluţiei şi reconstruieşte desfăşurarea evenimentelor prin imagini.
Constantin Duma este cunoscut drept „fotograful Revoluţiei”, fotografiile sale alb-negru fiind cele mai valoroase documente în imagini ale revoltei populare din Timişoara care a declanşat Revoluţia Română. La Revoluţie a realizat prima fotografie pe 17 decembrie, când a făcut parte din convoiul care pornise spre Complexul Studenţesc din Timişoara. Cariera lui Constantin Duma are peste cinci decenii, în care fotojurnalistul s-a distins prin ilustrarea multor evenimente politice majore, prin fotografia citadină sau imaginea de reportaj.
Concertul cu Doru Iosif şi Horea Crişovan este un omagiu adus formaţiei româneşti de muzică rock din Timişoara Pro Musica. Aceasta a fost înfiinţată de Ilie Stepan în 1973 şi este singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă. Grupul Pro Musica a cântat pe 20 decembrie 1989 în faţa a peste 100.000 de manifestanţi, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu (cu dictatorul la acea dată încă la putere) în primul oraş liber din România.
„România: Momentul 1989” este simpozionul care încheie seria de evenimente dedicate Revoluţiei Române din 1989 şi are loc în 13 decembrie, ora 11.00 - 13.00, la sediul ICR Viena.
Participanţi: Vasile Szabo, vicepreşedinte al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 din Timişoara, Conferenţiar univ. dr. habil., Universitatea de Vest din Timişoara, Gino Rado, Preşedintele Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989 şi Siegfried Thiel, redactor-şef al Banater Zeitung.
Sesiunea de comunicări este în limba română cu interpretare în limba germană.
Vasile Lucian Szabo este vicepreşedinte al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 din Timişoara, Conferenţiar univ. dr. habil. la Departamentul de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Este prozator, critic literar, eseist, editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Române de Istoria Presei şi preşedinte al Clubului de Literatură SF Helion Timişoara.
Gino Rado este istoric şi preşedinte al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 din Timişoara. Este licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii Babeş Bolyai Cluj – Napoca, fiind specializat în istoria modernă universală şi a României. A coordonat mai multe volume şi este autorul câtorva cărţi de cercetare istorică despre reprimarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989, procesul de la Timişoara şi procesul lui Nicu Ceauşescu.
Siegfried Thiel este jurnalist de carieră, fost preşedinte al asociaţiei de presă al minorităţii germane din Europa de Sud-Est FunkForum, scriitor şi autor de ghiduri jurnalistice şi redactor-şef al ziarului de limbă germană Banater Zeitung.
Organizatori: Institutul Cultural Român de la Viena, Ambasada României în Republica Austria, ORF Austria, Asociaţia Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Universitatea de Vest Timişoara, Organizaţia de Management a Destinaţiei (OMD) Timişoara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.