Peste 31% din populaţia României fumează, conform Eurobarometrului Special nr. 506[1], o creştere cu 3% faţă de 28% în 2017. Astfel, în comparaţie cu restul ţărilor Uniunii Europene unde media de fumători este de doar 23%, ţara noastră se află printre ultimele locuri la combaterea fumatului. Este evident şi dovedit că produsele alternative la tutun, precum ţigările electronice, pot reduce semnificativ numărul de fumători. Cu toate acestea, pentru a-i convinge pe fumători să treacă la produsele bazate pe vaporizare, vapingul trebuie să rămână atractiv pentru fumătorul adult din punct de vedere al preţului şi accesibilităţii sale în piaţă.
Conform unui studiu major făcut de Public Health England, agenţia de sănătate a guvernului britanic, vapatul este cu cel puţin 95% mai puţin nociv decât fumatul, pentru că aceste produse conţin doar o fracţiune din cei peste 7.000 de compuşi chimici (majoritatea nocivi) ce pot fi găsiţi în ţigări. Totodată, un studiu al Cancer Research UK (una dintre cele mai importante instituţii non-profit din Marea Britanie pe problema cancerului) demonstrează că vapatul poate dubla rata de succes a persoanelor care încearcă să renunţe la fumat.
Accesibilitatea produselor de vapat pentru consumatorii adulţi- esenţială pentru sănătatea publică
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Este grăitor faptul că cele mai mari succese în reducerea numărului de fumători au loc în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Canada sau Noua Zeelandă, care au integrat vapingul în politicile lor de sănătate publică. Astfel, printr-o combinaţie de campanii de educare, implicare a doctorilor, şi accesibilizare a acestor produse la nivel de preţ, toate aceste ţări încearcă să stimuleze trecerea fumătorilor la ţigările electronice pentru a renunţa la fumat.
Cel mai recent exemplu în acest sens este Franţa, unde Francois Braun, Ministrul Sănătăţii din această ţară, a ridicat în 29 mai problema introducerii ţigărilor electronice în farmacii, de unde să poată fi cumpărate pe baza unei reţete primite de la doctorul de specialitate. Aceste produse ar putea fi inclusiv accesibile pe baza unor reţete compensate din bugetul asigurărilor de sănătate, conform ministrului francez.
Ciprian Boboi, preşedintele AIV: ”Fumatul de ţigarete şi alte produse combustibile de tabac este un fenomen aflat in creştere, mai ales prin comparaţie cu restul statelor membre UE. Introducerea unor programe de educare cu privire la beneficiile ţigărilor electronice si altor produse alternative, alături de celelalte metode de prevenţie cu potenţial certificat si verificat ştiinţific, ar contribui de o manieră mult mai eficientă la combaterea fumatului. Este foarte important ca prejudecăţile existente la adresa ţigărilor electronice să fie lăsate la o parte, iar potenţialul lor dovedit ştiinţific să fie folosit în beneficiul adulţilor care vor să renunţe la fumat.”
Iar exemplul Franţei este doar unul din mai multe înregistrate în 2023. Ministerul Sănătăţii din Canada, unul dintre statele cu cele mai stricte legislaţii anti-fumat, a lansat la finalul lunii ianuarie o campanie masivă de educare a fumătorilor, cărora le recomandă trecerea la ţigările electronice pentru a renunţa la fumat. Mesajul Ministerului Sănătăţii din Canada este clar: ”pentru fumătorii care au încercat metodele clasice şi aprobate de renunţare la fumat şi încă mai fumează, trecerea completă la ţigările electronice este mai puţin nocivă decât fumatul”.
Un alt exemplu de succes în combaterea fumatului este Marea Britanie, unde vapatul a fost integrat în politicile publice de sănătate ca unealtă de combatere a fumatului, iar prevalenţa fumatului a scăzut, conform aceluiaşi Eurobarometru, la 12% în 2020, cu 15 procente faţă de 2012. Ca atare, Ministerul Sănătăţii Publice din Anglia a anunţat în aprilie 2023 o serie noi de iniţiative, concepute pentru a accelera ţinta de statut “fără fumat” pana in 2030, adică prevalenţă sub 5%. Una dintre acestea este programul ”Swap To Stop” (”Schimbă de pe ţigări ca să te opreşti„), prin care peste de un milion de fumători din Marea Britanie vor primi un kit care conţine o ţigară electronică şi arome, pentru a renunţa la fumat prin trecerea la vapat, iar femeile însărcinate vor primi vouchere de 400 lire pentru achiziţionarea produselor de vapat.
Din aceeaşi serie, Ministerul Sănătăţii din Noua Zeelandă desfăşoară o campanie similară încă din 2019, prin care îi încurajează pe fumători să facă tranziţia la vapat ca o modalitate de renunţare la fumat. Şi aici, autorităţile au preluat iniţiativa în ceea ce priveşte educarea publicului, cu consecinţe pozitive asupra incidenţei fumatului: rata fumatului din Noua Zeelandă a scăzut în 2022 la un minim istoric de 8%, cea mai joasă înregistrată vreodată în această ţară..
Ciprian Boboi, preşedintele AIV: ”Este timpul ca reprezentanţii sistemului de sănătate publică din România, să se implice în oferirea de alternative pentru fumători şi să accepte că politicile de tipul ”Quit or Die”(Te laşi sau mori) au o eficienţă tot mai scăzută. Atât fumătorii cât şi familiile acestora aşteaptă mai mult ajutor şi deschidere din partea autorităţilor de sănătate publică referitor la cele mai bune alternative pentru renunţarea la fumat. Doar o legislaţie diferenţiată la adresa vapatului poate să ofere fumătorilor adulţi opţiunile necesare pentru a putea renunţa la ţigări cât mai uşor şi fără să aibă excesiv de mult de suferit din cauza sevrajului tabagic.”
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.