Regizat de Steven Spielberg, bazat pe un scenariu semnat de Tony Kushner, câştigător al premiului Pulitzer, filmul „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” spune povestea clasică a rivalităţilor acerbe şi a iubirii tinere din New York-ul anilor (19)50, reluând o temă foarte populară care a generat fenomenul musical-urilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această peliculă le readuce pe marele ecran pe îndrăgitele vedete Ansel Elgort (Tony), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo), Mike Faist (Riff), Brian d’Arcy James (Ofiţer Krupke), Corey Stoll (locotenentul Schrank), Josh Andrés Rivera (Chino), având-o pe Rita Moreno (în rolul Valentinei, care deţine magazinul din colţ în care lucrează Tony), şi o prezintă pe Rachel Zegler (María). Moreno este, de asemenea, unul dintre producătorii executivi ai filmului.

Filmul „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” a fost adaptat pentru marele ecran plecând de la seria originală marca Broadway, din 1957. Cu o coregrafie originală semnată de Jerome Robbins, muzică creată de Leonard Bernstein, pe versuri de Stephen Sondheim, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” este produs de Studiourile 20th Century, parte a grupului Walt Disney.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Semnătura neaşteptată a unui regizor celebru

„Acest film este probabil cel mai greu din cariera mea, fiind, fără îndoială, cea mai mare partitură scrisă vreodată în teatru”, spune Steven Spielberg.

„Este foarte intimidant să iei o capodoperă şi să o refaci din altă perspectivă, fără a compromite integritatea ei. Cred că poveştile grozave ar trebui spuse iar şi iar, mai ales pentru a reflecta diferite perspective şi momente în timp. Îmi place filmul original realizat de Robert Wise cu Jerome Robbins. Wise mi-a fost un prieten apropiat mulţi ani şi am vorbit cu el foarte mult despre film. Iar Walter Mirisch, care a produs filmul „West Side Story” [din 1961], este un alt prieten drag care mi-a spus tot felul de poveşti grozave despre realizarea filmului”, mai spune regizorul.

Apoi adaugă: „Ceea ce este minunat la această poveste este că, indiferent cât de mult s-ar schimba lumea din jurul nostru, lecţiile şi perspectivele pe care ni le oferă sunt aceleaşi. Este o intamplare care a captivat publicul zeci de ani, nu este doar o poveste de dragoste, ci şi o operă semnificativă din punct de vedere cultural, cu o premisă importantă, şi anume că dragostea transcende prejudecăţile şi intoleranţa, premisă care nu şi-a pierdut relevanţa în timp”.

O poveste încărcată de istorie

Muzicalul „West Side Story” este mult mai mult decât un celebru film clasic şi o producţie istorică, importantă pe Broadway. Este un simbol cultural american, iubit de un larg public internaţional; de la lansarea pe Broadway, în 1957, a fost regândit şi recreat continuu în diverse forme şi în cele mai neaşteptate locuri din lume.

Spielberg subliniază: „În teatru, «West Side Story / Poveste din cartierul de vest» a fost jucat în toată lumea, de la licee, la teatre comunitare. O parte din puterea acestei producţii constă în capacitatea sa de a fi remontată şi reimaginată în nenumărate feluri.”

„West Side Story” – creat de patru genii incontestabile, regizorul şi coregraful Jerome Robbins, compozitorul Leonard Bernstein, textierul Stephen Sondheim şi dramaturgul Arthur Laurents – a avut premiera pe Broadway, pe 26 septembrie 1957, la Winter Garden Theatre şi având apoi nu mai puţin de 732 de reprezentaţii.

Spectacolul a cunoscut o perioadă lungă de gestaţie. Robbins a conceput pentru prima dată un astfel de musical în 1949, lucrând cu un scenariu pe care el şi Bernstein l-au schiţat şi care se referea la conflictul dintre o familie irlandeză catolică şi o familie evreiască care trăieşte în Lower East Side.

În 1955, după o întâlnire cu Laurents, dramaturgul şi scenaristul a prezentat un scenariu cu două bande de adolescenţi din New York, una dintre ele fiind formată din portoricani proaspăt sosiţi în oraş şi cealaltă din descendenţi ai clasei muncitoare desprinse din rândul imigranţilor europeni.

Proiectul a prins contur, deşi finanţarea nu a fost uşor de obţinut, iar repetiţiile au început în iulie 1957, iar spectacolul a putut fi lansat la scurt timp. Potrivit lui Alexander Bernstein, fiul celebrului compozitor, spectacolul nu a fost însă un hit uriaş. „Succesul a venit când a apărut filmul trei ani şi jumătate mai târziu.”

Filmul lui Robert Wise-Jerome Robbins din 1961 fost un succes enorm. A câştigat zece premii Oscar şi a marcat începutul apariţiei musicalului ca fenomen cultural.

Un nou film, o voce diferită

După ce a terminat ultimul său film „The Post”, Spielberg a simţit că este momentul potrivit să se angajeze într-un proiect ca „West Side Story”. Deşi era încă în faza de planificare, viziunea regizorului a fost mai mult decât coerentă: o perspectivă proaspătă, originală, unică asupra materialului.

„Trebuia să ne descoperim vocea pentru ca noul film să fie acelaşi, dar complet diferit”, spune Spielberg.

Acţiunea noului film are loc în vara anului 1957 pe străzile cartierelor adiacente Upper West Side, Lincoln Square şi San Juan Hill. Împreună, cartierele cuprind zona de la vest de Broadway, de la West 60th Street la West 70th Street până la marginea oraşului, la râul Hudson.

La începutul anilor 1950, Robert Moses – comisarul pentru Lucrări Publice din New York – a dărâmat întreaga porţiune de teren pentru construcţia Lincoln Center for the Performing Arts şi a Universităţii Fordham, printre alte proiecte.

La acea vreme, Lincoln Square era populată de descendenţii imigranţilor europeni, iar municipalitatea i-a relocat pe locuitorii zonei. Mutarea lor formează un element crucial pentru scenariul lui Kushner. El descrie zona de la începutul filmului ca „un vast pustiu de moloz, locuinţe demolate şi parţial demolate, străbătute de străzi, până la râul Hudson”.

În povestirea sa, Kushner înfăţişează fiecare personaj din poveste ca fiind multidimensional, cu trăiri şi probleme individuale care îi motivează acţiunile.

Kushner spune: „Povestea este atât de amplă, fiind şi politică, dar în esenţă este cât se poate de privată şi de personală - doi tineri se îndrăgostesc înverşunat, dar dragostea care înfloreşte între ei este ucisă de marea lume politică din jurul lor. Povestea este un avertisment: rasismul şi sărăcia sunt antiteza democraţiei şi, dacă nu sunt respinse, vor atomiza legăturile care ne ţin împreună ca societate. Dragostea este cu siguranţă răspunsul, iubirea poate transforma lumea, poate transforma realitatea răuvoitoare, dar dragostea nu rezolvă tot, sau cel puţin nu toate ameninţările în momentul imediat. Într-un context de ură, dragostea este în pericol. Şi asta este tragic, asta este tragedia din «West Side Story»”.

Mergând şi mai departe, Spielberg şi Kushner au reconceput cu totul un personaj – amabilul Doc – transformându-l în văduva sa, o femeie portoricană care se împrieteneşte cu tânărul Tony. Încă de la început, rolul a fost destinat Ritei Moreno, care s-a alăturat proiectului şi ca producător executiv. Iar Spielberg a fost extrem de entuziasmat de scenariul lui Kushner.

Kushner spune: „Povestea de fundal a Valentinei are 25 de pagini. Este ca un mic roman, începând cu viaţa ei timpurie în Puerto Rico şi include şi felul în care Tony a ajuns să locuiască în subsolul farmaciei ei. Se întinde pe prima jumătate a secolului al XX-lea. În timp ce îl scriam, mi-am imaginat că mă uit la o miniserie epică cu Rita Moreno în rol principal.”

„Ceea ce am vrut să facem a fost practic să reinventăm, să explorăm personajele mult mai profund, să le oferim motive pentru a fi ceea ce sunt”, spune Spielberg. „De exemplu, când îl întâlnim pe Tony, tocmai a ieşit din închisoare. L-am schimbat chiar de la începutul filmului nostru.”

SINOPSIS:

O adaptare a celebrului muzical din 1957, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” este o producţie cinematografică despre dragostea interzisă şi rivalitatea dintre Jets şi Sharks, două bande de tineri cu rădăcini etnice diferite.

Regizat de Steven Spielberg, filmul îi are în distribuţie pe Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez şi Mike Faist.

Distribuit în România de Forum Film, „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” va avea premiera în cinematografe în data de 10 decembrie 2021.

Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel şi LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Marvel, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producţii distribuite de Forum Film România, accesaţi:

https://www.cineforum.ro

https://www.facebook.com/CineForum.ro/

https://www.instagram.com/cineforumromania/

https://www.youtube.com/user/CineforumRomania

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.