Conceptul de performanţă energetică a devenit din ce în ce mai folosit, în contextul creşterii consumului de energie la nivel naţional. O casă eficientă din punct de vedere energetic este acea locuinţă care consumă cât mai puţină energie pentru iluminare, încălzire şi răcire. Peste tot în lume oamenii au devenit tot mai interesaţi de locuinţe care să aibă un consum de energie scăzut, care tinde spre 0. Dacă nu ai posibilitatea să îţi construieşti o casă pe care să o proiectezi din start astfel încât să consume cât mai puţină energie, există câteva soluţii pentru a micşora consumul de energie într-o locuinţă deja construită sau apartament, care vor fi prezentate în cele ce urmează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iată câteva metode la îndemâna oricui care contribuie la eficienţa energetică

Izolarea interioară a pereţilor cu polistiren, vată minerală sau materiale ecologice

Prin izolarea locuinţei poţi avea facturi considerabil mai mici la întreţinere şi poţi participa activ la reducerea risipei de energie. Izolarea locuinţei este primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a avea o casă eficientă energetic. Aerul rece intră în casă prin uşile, ferestrele, podele, orificiile pentru cabluri şi golurile din jurul ţevilor care nu sunt etanşate corespunzător. Produsele de etanşare precum benzile adezive pentru ferestre şi uşi şi pragurile reprezintă o primă soluţie pentru a ţine frigul departe de casa ta. În acelaşi timp, pe măsură ce temperaturile cresc şi scad, pereţii casei se contractă şi se dilată apărând astfel crăpături şi goluri în pereţi şi la îmbinări, care pot pot fi umplute cu spumă poliuretanică şi silicon. Aceste produse nu sunt costisitoare, iar investiţia va fi recuperată în scurt timp.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Utilizarea de becuri economice şi electrocasnice noi cu clasă energetică ridicată

Becurile economice au devenit soluţia ideală pentru casă, grădină sau orice alte încăperi. Acestea oferă aceeaşi lumină că un bec incandescent, dar consumă mult mai puţină energie. Comparativ cu vechile becuri, cele economice necesită a fi înlocuite după un timp relativ mare de la utilizare, graţie avantajului de a avea o durată de viaţă îndelungată. Ele reprezintă becurile viitorului datorită economiei şi protecţiei pe care o oferă, fiind un articol modern pentru casă. De exemplu, becurile led de la Led–Zone pot fi regăsite într-o varietate de forme şi dimensiuni. Tehnologia LED are toate avantajele unei utilizări eficiente, sigure şi economice. Lumina atinge o intensitate maximă instantaneu, fără un timp de încălzire şi este plăcută ochiului.

În ceea ce priveşte electrocasnicele pe care urmează să le achiziţionezi, cele mai recomandate sunt cele care fac parte din clasa energetică A, A+, A++ şi A+++, având cel mai redus consum de energie electrică. Produsele care fac parte din clasa energetică B au un consum mediu de energie electrică. Celelalte clase energetice, C, D, E, F şi G, fac parte din categoria claselor cu un consum ridicat de energie electrică, fiind mai puţin recomandate, motiv pentru care electrocasnicele cu una din clasele energetice enumerate mai sus se găsesc din ce în ce mai rar pe piaţă.

Întreţinerea centralei termice în mod regulat

Perioada ideală pentru întreţinerea regulată şi întreţinerea profesională a centralei este perioada de primăvară până în toamnă. Pregătirea corectă pentru perioada următoare de încălzire înseamnă evitarea aşteptării neplăcute a unui tehnician de service. În plus, în timpul reparaţiilor periodice, tehnicianul poate identifica riscurile posibile de deteriorare a centralei şi poate preveni repararea viitoare a acestor defecte costisitoare. Ca parte a serviciului obişnuit, centrala va fi fără praf, arzătorul şi schimbătorul vor fi curăţate. Acesta este locul în care se acumulează cea mai mare parte din murdărie, care în timp, va forma un strat izolant, provocând un consum tot mai mare de energie (gaz), pentru a încălzi aceeaşi cantitate de căldură.

Cu toţii suntem de acord că un beneficiu al creşterii eficientei energetice în propria locuinţă este impactul pozitiv asupra cheltuielilor. Ele vor deveni din ce în ce mai reduse cu cât apelezi la mai multe alternative ecologice. Însă, de departe cel mai important beneficiu este un mediu mai curat pentru generaţiile următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.