Cu toate că nu este un capăt de lume, pentru mulţi dintre noi pierderea unuia sau mai multor dinţi reprezintă un real motiv de stres. Nu este plăcut să ai dinţi lipsă indiferent de vârstă, iar principalele motive pentru care îţi poţi pierde frumuseţea zâmbetului sunt următoarele:
De ce ne cad dinţii?
#1 O igienă necorespunzătoare
O igienă precară este una din nenumăratele cauze ale căderii dinţilor. Dezvoltarea plăcii bacteriene contribuie la apariţia cariilor şi la demineralizare, iar într-un final conduce chiar la apariţia bolilor parodontale. De aceea, vizitele regulate la cabinetul stomatologic pentru o detartrare corespunzătoare şi îndepărtarea plăcii bacteriene sunt absolut necesare.
#2 Neglijarea controalelor medicale
Un medic stomatolog cu experienţă poate descoperi din timp afecţiunile orale, inclusiv pe cele mai grave, dar mai greu de observat, cum ar fi mişcarea unor dinţi. Instabilitatea dinţilor, cu cât este mai accentuată, cu atât grăbeşte nevoia de un implant dentar şi de aceea trebuie depistată din timp.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
#3 Netratarea cariilor dentare
Oricât de mici, în timp, cariile dentare pot duce la pierderea dinţilor. Chiar dacă par doar nişte probleme de suprafaţă, cariile dentare pot ajunge până la rădăcina dintelui determinând în timp pierderea acestuia. În general, cariile dentare adânci sunt uşor de remarcat deoarece provoacă o durere care nu trece cu medicamente antiinflamatoare slabe. Dar în situaţii mai grave, când durerea se accentuează, pacientul o poate resimţi la nivelul capului, mai degrabă decât al dinţilor şi atunci să-i fie mai greu să remarce cauza.
#4 O dietă săracă în nutrienţi
Dinţii au nevoie de calciu şi vitamine. De aceea, o dietă echilibrată este necesară nu doar pentru atingerea unei stări generale de bine, ci şi pentru un zâmbet frumos şi sănătos. Aportul de calciu influenţează densitatea oaselor care susţin dinţii şi atunci când corpul nu beneficiază de o cantitate suficientă din acest mineral, rezultatele pot fi dezastruoase din punct de vedere al danturii.
#5 Lovituri la nivelul dinţilor
O căzătură din copilărie sau o traumă la nivelul dinţilor poate provoca fracturi la nivelul rădăcinii. Astfel, în timp, rădăcina se infectează, se reabsoarbe şi în final, dintele cade. În astfel de cazuri, nu prea există variante de salvare a dintelui natural, dar pentru ca infecţia să nu se răspândească, se recomandă o vizită la medicul dentist imediat după un asemenea accident.
#6 Malocluziile netratate
Malocluziile sunt o cauză a pierderii dinţilor din cauză că pun mai multă presiune pe unele unităţi masticatorii decât altele. Astfel, unii dinţi devin mai vulnerabili la impact şi de asemenea, la atacul plăcii bacteriene, fiind mai greu de curăţat. Nu înseamnă că toate persoanele ai căror dinţi nu sunt corect aliniaţi îşi vor pierde dantura, dar cu toate acestea, în cazul în care suferi de o malocluzie de orice fel, este bine s-o corectezi cât de curând printr-un tratament ortodontic.
#7 Pierderea unui dinte
Din păcate, un dinte pierdut duce şi la pierderea celor din jurul său sau a dintelui opus. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că dinţii din stânga şi din dreapta lui pot să migreze din cauza spaţiului liber, iar cel opus acestuia îşi pierde suportul. Astfel, în cazul în care ai pierdut un dinte, ca să nu pierzi şi mai mulţi odată cu el, este bine să remediezi cât de repede posibil problema prin înlocuirea lui.
Cum se înlocuiesc dinţii pierduţi?
Cea mai simplă metodă de înlocuire a unuia sau mai mulţi dinţi pierduţi este printr-o procedură de implant dentar. Implanturile dentare sunt formate dintr-o parte metalică, fabricată în general din titan, care se comportă ca rădăcina dintelui şi o parte ceramică ce se fixează pe “rădăcină” şi ţine locul părţii de la suprafaţă a dintelui natural.
Deşi mai costisitoare decât alte metode de înlocuire a dinţilor, implanturile dentare sunt indicate persoanelor adulte, de orice vârstă, pentru rezistenţa lor în timp şi aspectul din punct de vedere estetic. Există şi o serie de afecţiuni medicale care influenţează succesul implanturilor dentare, dar în cele mai multe cazuri, ele sunt cea mai sigură şi mai comodă metodă de tratament şi au şanse foarte mari de reuşită dacă se apelează la un medic dentist cu multă experienţă.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.