JTI aduce şi la această ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) filme şi evenimente speciale cu şi despre dans.
Marţi, 13 iunie, Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, va fi gazda poveştilor despre dans, artă şi coregrafie. La ora 18:00, va fi prezentată o O întâmplare cu jazz (regia Mircea Albuţiu, 2023, România) - scurtmetraj despre Miriam Răducanu, legendara coregrafă care a redefinit fundamental dansul românesc. Filmată recent în locuinţa familiei Răducanu, pelicula ne-o prezintă pe artistă în timp ce concepe o nouă coregrafie inspirată de jazz-ul şi trompeta lui Miles Davis.
Al doilea film al serii este Crystal Pite: Angels’ Atlas (regia Chelsea McMullan, Canada, 2022), un documentar despre noua stea a coregrafiei mondiale Crystal Pite, aflată în plină producţie a grandiosului spectacol Angels' Atlas, prima punere în scenă la National Ballet of Canada după pandemie. Filmul prezintă renaşterea Baletului Naţional Canadian după perioada de izolare, bucuria resimţită la reîntâlnirea artiştilor, repetiţiile intense, dar şi stilul temerar al coregrafei şi dansatoarei Crystal Pite. Toate pregătirile culminează cu un spectacol integral surprins pentru cinema.
Pe tot parcursul TIFF, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor, spectatorii au ocazia să descopere un proiect inedit: proiecţia VR TrioMix by Gigi Căciuleanu (regia Andy Lupu). În cadrul experienţei virtuale, spectatorul pătrunde efectiv în spaţiul de dans, devenind însăşi camera care filmează coregrafia. Este primul proiect de acest tip semnat de dansatorul, coregraful şi profesorul Gigi Căciuleanu, care şi-a concretizat meşteşugul şi pasiunea pentru dansul contemporan sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. Avant-premiera TrioMix a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu sprijinul JTI.
De asemenea, în toată perioada festivalului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui o expoziţie foto, în care Mircea Albuţiu o surprinde pe artista Miriam Răducanu.
„În 2023, JTI aniversează 30 de ani în România. În istoria companiei, la loc de cinste rămâne implicarea JTI în viaţa culturală a ţării. Susţinem cu predilecţie dansul contemporan, un domeniu care nu e sprijinit suficient nici de stat, nici de mediul privat. Parteneriatele culturale încheiate de ani de zile înseamnă întâlniri revelatoare cu oameni şi personalităţi care sunt parte din inima ţării şi pun România pe harta culturală a lumii. Suntem bucuroşi să continuăm povestea JTI alături de evenimente de referinţă precum TIFF şi suntem mândri să contribuim la tot ceea ce înseamnă schimbarea în bine a societăţii. Astfel, reuşim şi noi să fim parte din inima României”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
De-a lungul timpului, JTI a prezentat la fiecare ediţie a TIFF, filme de artă legate de lumea dansului. Compania continuă astfel tradiţia de mai bine de 20 de ani, de a se asocia cu cele mai desăvârşite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual organizat din 2000, au devenit reper cultural şi marcă naţională a calităţii pentru dansul contemporan.
JTI şi-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) şi de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), "Turneelor de poveste" - serie de turnee muzicale în oraşele mici, Festivalului SoNoRo, proiectelor CoolSound şi Aplauze pentru poet, precum şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural naţional în dansul contemporan. Compania susţine, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnalişti, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfăşoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente şi medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat şi colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa şi alte organizaţii neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susţinute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale ţării, sau intervenţii în situaţii de urgenţă (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundaţiilor etc.).
JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 46.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.jti.com.
Lansat în 2002, la Cluj-Napoca, de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind şi primul festival internaţional de film de lungmetraj din ţară.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.