Articol realizat de către drd. Mioara Iofciulescu, Preşedintă Academia de Artă Handmade Bucureşti

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia de artă plastică Lumi Conexe, la WIN Gallery, un omagiu adus multitudinii de întâlniri între lumi şi culturi

Vineri, 29 martie a.c., la WIN Gallery din Bucureşti, a avut loc vernisajul expoziţiei Lumi Conexe, eveniment la care au participat peste 100 de invitaţi din mediul artistic, cultural, diplomatic, colecţionari şi admiratori ai artei plastice româneşti.

Formatul propus de galerie de data acesta combină expoziţiile personale cu cele de grup. Pentru debutul acestei noi configuraţii, au fost alese o serie de lucrări aparţinând graficianului Gabriel Caloian, un artist vizual care migrează cu uşurinţă dintr-un registru istoric şi spaţiu geografic în celelalte. Stilul său include elemente din culturi străvechi de pe tot globul, de la America de Sud la Africa, aducând mitul în modernitate, deconstruind convenţiile, la nivel figurativ şi conceptual, contemplând şi parodiind încercările tehnologiei de a transpune vise eterne în soluţii simplificate, tangibile şi profane.

Expoziţia Lumi conexe urmăreşte procesul de cunoaştere, de descoperire şi acomodare la nou. Este o constantă a vieţii noastre, în egală măsură frumoasă şi angoasantă. Am ales acest subiect pentru că trecem printr-o perioadă în care ştiinţa face nişte salturi extraordinare, pe cât de promiţătoare, pe atât de provocatoare. Descoperirea lumilor interioare şi exterioare presupune un spirit curios, curajul de a pătrunde în necunoscut şi voinţa de a accepta schimbarea ca fiind inevitabilă. Pentru a deveni conştienţi de sine şi de ceea ce ne înconjoară, fascinaţia şi îndoiala trebuie să meargă mână în mână, modelând călătoria. De-a lungul acestui proces, conexiunile dintre oameni, culturi şi mentalităţi înfloresc, permiţând noi moduri de a vedea şi de a gândi. Introspecţia, riturile de trecere, simbolurile şi călătoriile sunt doar câteva dintre numeroasele vehicule de explorare, a declarat Irina Stoenescu, Preşedinta WIN Gallery.

Itinerariul privitorului, aşa cum l-a schiţat Marinela Măntescu-Isac, curatorul expoziţiei, continuă cu una dintre temele secundare ale expoziţie, reprezentată de mări, subiect ce prezintă simbolismul dual calm-furtună, calea de legătură şi modul de separare între oameni. Florile, cea de-a treia componentă a expoziţiei, sunt elementul care echilibrează spectrul emoţiilor, fiind expresii universale ale frumosului. Ar putea părea o aliniere improbabilă a subiectelor, dar ele sunt legate de aceeaşi dorinţă de a urmări cunoaşterea şi evoluţia. Mările au stârnit întotdeauna imaginaţia, simţul aventurii şi tentaţia bogăţiei, sub formă materială şi imaterială, în timp ce florile sunt companioni omniprezenţi în încercările, iubirile, succesele şi momentele de suferinţă ale omului.

Avem plăcerea să lucrăm aici, la WIN Gallery, cu artişti talentaţi din toată ţara, cu idei şi forme de exprimare foarte diferite, dar interesante şi actuale în acelaşi timp. Arta reflectă problemele, bucuriile şi întrebările societăţii care îi dă naştere. Este important sa cunoşti artistul prin intermediul unei expoziţii personale, acolo unde poţi pătrunde în centrul preocupărilor sale, dar este la fel de necesar şi revelator să îl vezi în dialog cu colegii săi de generaţie. Având în vedere spaţiul nostru amplu, de această dată am optat pentru juxtapunerea unei expoziţii personale cu una de grup, a spus Marinela Măntescu-Isac.

Expoziţia personală a lui Gabriel Caloian poartă numele de „Zooorgic”, un joc de cuvinte care intersectează comportamentul bestial cu cel uman. Crudul şi brutalul se grefează pe tendinţa ambiţioasă, şablonată, de a căuta progresul, în accepţiunea societăţii contemporane. Sunt prezente fragmentarea, izolarea, hibridizarea vieţii cu angrenajele mecanice, bucăţi distorsionate, dar recognoscibile de oameni plasate într-un univers foarte complex şi colorat, distopic, aproape caricatural. Este tulburător, dar invită la o analiză care merită atenţie, pe măsură ce dezvoltăm noi instrumente care suplinesc, din ce în ce mai mult, activităţile fizice şi intelectuale ale omului.

Celelalte secţiuni ale galeriei care evocă temele mări şi flori, reunite în jurul expoziţiilor susţinute de WIN Gallery în luna martie a.c. în Spania, la Madrid şi Sevilla, reunesc lucrări semnate de artişti români cu activitate remarcabilă la nivel naţional şi internaţional, printre aceştia numărându-se pictorii Corneliu Drăgan, Marinella Dumitrescu, Daniela-Elena Grapă, Corneliu Ionescu, Eusebiu Josan, Marcel Lupşe, Marinela Măntescu-Isac, Laurenţiu Midvichi, Lisandru Neamţu, Sorin Otînjac, Klara Pădurean şi Flora Răducan, dar şi sculptorii Ion Iancuţ şi Bogdan Hojbotă.

WIN Gallery este un loc în care au început manifestări artistice de neimaginat până acum în Bucureşti. Spaţiul însuşi este un exponat cu o arhitectură interioară şi exterioară absolut fascinante, în care obiectele de artă trebuie să fie foarte sigure de sine ca să se poată exprima. Expoziţia actuală organizată în jurul operei artistului Gabriel Caloianu este, din cât am văzut până acum, cea mai consistentă din punct de vedere expresiv. Cine vrea să vadă la ce nivel e arta românească de astăzi poate să-şi facă o idee venind la WIN Gallery fiindcă, într-un fel, de aici putem explora toate direcţiile importante ale artei româneşti, a declarat criticul de artă Pavel Şuşară la vernisajul expoziţiei Lumi Conexe.

WIN Gallery şi-a deschis porţile pentru public în anul 2023, fiind situată în Bucureşti, pe strada Ermil Pangratti, nr. 2A. Expoziţiile pot fi vizitate cu programare prealabilă, în cadrul unor tururi ghidate menite să ofere o experienţă artistică, emoţională şi intelectuală de neuitat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.