Implanturile dentare reprezintă o alternativă ideală la protezele dentare, punţi şi tratamente de canal. Spre deosebire de aceste tratamente dentare, implanturile sunt inserate chirurgical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din cauza naturii procedurilor chirurgicale, este obişnuit ca pacienţii să întrebe: "Sunt dureroase implanturile dentare?"

Răspunsul la această întrebare poate fi explicat în 2 părţi: procedura în sine şi perioada de vindecare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sunt dureroase procedurile de implant dentar?

Dacă primiţi un singur implant dentar, zona va fi amorţită cu un anestezic local. Datorită anestezicului, nu veţi simţi nicio durere în timpul inciziei la nivelul gingiei sau al forării implantului în osul maxilar.

Din fericire, osul maxilar nu are nervi care să transmită semnale de durere. Cel mai mult ce veţi experimenta sunt senzaţii de presiune şi, eventual, furnicături. Dacă va interesează costurile unui implant dentar în Bucureşti, vizitati pagina cat costa un implant dentar.

Dacă vi se face o procedură de implant dentar pentru toată gura, veţi dormi liniştit sub anestezie generală.

Nu veţi simţi nicio durere şi nici nu veţi fi conştient în timpul operaţiei. Spre sfârşitul intervenţiei chirurgicale, vi se va administra şi un anestezic local care vă va menţine gura “amorţită” pe măsură ce vă treziţi şi vă odihniţi.

Este dureroasă perioada de vindecare?

Pe măsură ce efectul anestezicului dispare, veţi simţi o sensibilitate în primele câteva zile. Orice senzaţie de durere este, totuşi, de obicei foarte uşor de gestionat.

Chirurgul dvs. vă va recomanda să luaţi un analgezic fără prescripţie medicală, dar unii pacienţi raportează că nu au avut nevoie de analgezic.

Majoritatea pacienţilor cu implanturi dentare descriu durerea postoperatorie ca fiind mai mică decât cea a unei extracţii dentare.

Dacă după 72 de ore simţiţi o durere intensă, ar trebui să căutaţi ajutor medical sau să programaţi o vizită la clinica dentară.

Aţi putea auzi despre o "perioadă de vindecare de 6 luni" pentru implanturile dentare, dar aceasta nu trebuie înţeleasă ca o perioadă de vindecare la durerea chirurgicală.

Ar putea fi mai bine descrisă ca o "perioadă de osteointegrare", care este timpul necesar pentru ca implanturile să se integreze natural cu osul maxilar.

Indicaţiile privind alimentaţia şi igiena oferite în această perioadă nu sunt în primul rând pentru a preveni durerea, ci mai degrabă pentru a permite implanturilor să se integreze cu osul maxilar fără perturbări. Aceste 6 luni nu ar trebui să fie dureroase.

Cum sa consumaţi alimentele după un implant dentar

A putea savura complet o masă are un impact semnificativ asupra calităţii noastre generale de viaţă. Persoanele cu obiceiuri alimentare mai echilibrate şi sănătoase se bucură de un nivel mai mare de satisfacţie în viaţă, atât din punct de vedere mental, cât şi fizic.

Din păcate, când ziua de zi este complicată de dureri bucale severe după o intervenţie chirurgicală, mesele pot deveni o corvoadă.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale optării pentru implanturi dentare care arată şi se simt aproape ca dinţii naturali este posibilitatea de a-ţi recăpăta controlul asupra obiceiurilor alimentare.

De ce este necesară o dietă temporară cu alimente moi

Există o perioadă scurtă de recuperare după majoritatea procedurilor, timp în care pacienţilor li se oferă coroane acrilice temporare până când cele permanente sunt gata.

Recuperarea după procedura de implant nu durează mult, iar medicul dumneavoastră vă va spune cât timp va trebui să aşteptaţi înainte de a vă putea bucura din nou de alimentele preferate după intervenţia chirurgicală.

Metode de preparare a alimentelor moi sau de înmuiere a alimentelor

Aceste tehnici specifice de preparare a alimentelor pot inmuia mâncarea şi pot adăuga alimente mai greu de mestecat ie meniu.

  • Blendere – în funcţie de cum vă simţiţi, uneori e mai uşor să bei masa. Poţi transforma multe alimente într-un smoothie cu un blender suficient de puternic.
  • Pisează – pisaţi alimentele atunci când doriţi să păstraţi o anumită textură a unei legume gătite. Pisatul nu este doar pentru cartofi. Conopida, fasolea, mazărea şi morcovii, de exemplu, pot fi şi ele pisate.
  • Oale gătite lent – cu cât un aliment  este gătit mai încet şi mai mult timp, cu atât va deveni mai fraged şi suculent. Fiţi atenţi, pentru că nu toate alimentele care pot fi gătite lent vor avea o textură suficient de moale pentru a fi mestecate.
  • Gatire la aburi – o alternativă la fierbere, alimentele gătite la aburi tind să-şi păstreze mai mulţi nutrienţi comparativ cu cele fierte, oferind mâncării texturi şi gusturi diferite.
  • Fierbere – o varietate de alimente pot fi fierte. Paste, orez, supe, tocană, legume şi altele. În funcţie de ce pregăti, aceasta poate schimba întreaga experienţă culinară. Un ou fiert este complet diferit de un ou prăjit.
  • Tăierea alimentelor în bucăţi mici – bucăţile mai mici sunt mai uşor de mestecat.

Diferite tipuri de alimente moi pe care le puteţi savura

Mai jos este o listă cu o varietate de idei de alimente moi, sănătoase şi gustoase, de savurat după o intervenţie chirurgicală orală. Puteţi personaliza aceste feluri de mâncare şi ingrediente în funcţie de gusturile voastre. Există mult loc pentru creativitate. Poftă bună!

  • Cartofi – există multe tipuri şi moduri diferite de a pregăti un cartof. Cartofii dulci sunt o opţiune extrem de sănătoasă şi delicioasă. Asiguraţi-vă că evitaţi coaja de cartof, deoarece aceasta poate fi mai greu de mestecat.
  • Legume bine gătite – recomandăm fierberea sau gatirea la aburi pentru legume. Există opţiuni rapide de gatire la aburi.
  • Paste – dacă aveţi răni sau cusături, aveţi grijă la sosurile roşii sau acide, deoarece acestea pot irita rana. Evitaţi pregătirea pastelor al dente, deoarece acestea pot fi mai lipicioase şi mai greu de mestecat.

Si lista continuă, incluzând orez gătit, pâini moi, supe şi tocană, peşte, carne tocată, carne pasată, carne la conservă, ouă, tofu, plăcinte sărate, mâncăruri la cuptor şi multe altele.

Vezi şi Consecinţele amânării inserării unui implant dentar

Acestea sunt doar câteva sugestii pentru a vă ajuta să vă bucuraţi de o gamă largă de opţiuni alimentare, chiar şi după o intervenţie chirurgicală la nivelul cavităţii bucale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.