Proiectul de cercetare PALETTEV2 - Participative Activity and Learning Environment offering Targeted ICT Tools for the Elderly (http://www.palettev2.eu/) aduce în centrul atenţiei şi propune soluţii pentru una dintre problemele actuale acute: accelerarea procesului de îmbătrânire la nivel global şi creşterea ponderii populaţiei vârstnice în totalul populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul PALETTEV2 îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei cu vârsta cuprinsă între 55 şi 70 de ani, prin dezvoltarea unui mediu de activităţi participative şi a unei platforme ICT dedicate persoanelor în vârstă.

Europa, în ansamblu, trebuie să se adapteze la o nouă realitate în care se estimează că, până în 2060, 1 din 3 persoane va avea peste 65 de ani, iar mai mult de 1 din 10 vor avea peste 80 de ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În 2013, UE şi-a atins ţinta ca un procent de 50% dintre cei cu vârsta între 55-64 să fie angajaţi. Particularităţile vârstei fac ca 21,6% dintre lucrătorii mai în vârstă din Europa să desfăşoare activităţi independente, iar 22% dintre aceştia să lucreze cu normă redusă. În România, numărul persoanelor de peste 55 ani reprezintă mai mult de un sfert din populaţia ţării, depăşind pragul de 5,5 milioane.

Având în vedere particularităţile populaţiei vârstnice, proiectul oferă o platformă uşor de utilizat pentru comunicare şi informare, concepută pentru persoanele care nu au multă experienţă în domeniul calculatoarelor şi al internetului. Utilizatorii vor putea să comunice sistemului şi să partajeze cu alţi utilizatori elemente precum: detaliile lor de contact, locurile de muncă, hobby-urile, activităţile sportive preferate, opţiunile de vacanţă.

Sistemul va stoca aceste date în profilul personal al fiecărui utilizator şi va face posibile interacţiunile dintre utilizatorii din sistem potrivit preferinţelor lor, fără a afecta în vreun fel confidenţialitatea informaţiilor cu caracter personal.

Având în vedere că platforma dezvoltată de SIVECO România facilitează acces la numeroase materiale multimedia, interesul utilizatorilor pentru folosirea ei sporeşte.

Sistemul căuta profiluri similare, dar şi activităţi şi servicii legate de interesele utilizatorului si lansează notificări personalizate. De exemplu, persoanele care caută voluntari sau profesionişti pot găsi sau pot primi informaţii despre seniori cu experienţă, pensionari care sunt dispuşi să ofere abilităţile şi expertiza. Un alt exemplu: o doamnă care solicită ajutor în grădinărit poate obtine sfaturi de la ingineri în horticultură. Utilizatorii sistemului PaletteV2 pot afla şi se pot ralia unui grup de seniori care planifică o zi de destindere într-un anume oraş, în urma unei notificări a sistemului.

Activitatea de cercetare şi dezvoltare a proiectului are o durată de 36 luni, derulându-se în perioada 01.04.2016 - 31.03.2019.
Proiectul este finanţat prin programul AAL-programme (Active and Assisted Living).
Proiectul va fi implementat de parteneri cu expertiză complementară, din cinci ţări: România, Elveţia, Olanda, Slovenia, Polonia.
Coordonatorul proiectului este University Hospitals of Geneva din Elveţia, care oferă servicii de îngrijire primară, asistenţă medicală secundară, terţiară şi ambulatoriu, specializată şi în aria proiectelor de cercetare.

Tot în domeniul cercetării activează şi organizatiile Stichting Reflexion, VILANS, Stichting Smart Homes, şi Kempen LIFE din Olanda şi Instytut Chemii Biooganicznej PAN, reprezentată de Poznan Supercomputing and Networking Center (PSNC) din Polonia.

În proiect sunt implicate două organizaţii româneşti: SIVECO România, singura companie de mari dimensiuni din acest consorţiu şi Universitatea Bucureşti, specializată în proiecte de cercetare. Expertiza IMM-urilor în proiect este asigurată de The Prava poteza Institute din Slovenia.

Despre SIVECO România

SIVECO România dezvoltă şi exportă soluţii IT şi proiecte de consultanţă cu valoare adăugată ridicată către ţări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunităţii Statelor Independente.

SIVECO România este singura firmă românească de software care furnizează servicii informatice diect către organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat în execuţia de proiecte informatice complexe şi de mare amploare pentru educaţie, sănătate, agricultură, instituţii vamale, organizaţii europene, firme private, instituţii publice. De-a lungul celor peste 24 de ani de existenţă, compania a fost recompensată cu peste 200 de premii interne şi internaţionale.

Mai multe informaţii despre companie şi produsele sale puteţi obţine vizitând www.siveco.ro şi www.linkedin.com/company/siveco-romania

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.