Camera Deputaţilor a adoptat, cu largă majoritate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, noul act normativ facilitând obţinerea titlurilor de proprietate în situaţii complicate şi litigioase. Potrivit iniţiativei legislative a parlamentarilor PNL, se modifică alin.(21) al art. 27 din Legea nr.18/1991, în sensul că deţinătorii terenurilor din zonele care nu au fost cooperativizate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene de fond funciar, emiterea titlului de proprietate, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
Conform legii, titlurile de proprietate se vor acorda dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale, dacă terenul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, şi, ultima clauză, dacă terenul respectiv nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.
Necesitatea acestei reglementări legislative este motivată de faptul că evidenţele de carte funciară şi registrele agricole nu mai reflectă situaţia corectă a proprietăţii asupra terenurilor din intravilanul şi extravilanul localităţilor din zonele care nu au fost cooperativizate în perioada regimului comunist, ceea ce a generat mari greutăţi deţinătorilor actuali în dovedirea proprietăţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel de circumstanţe au implicaţii în realizarea unor obiective de interes naţional sau local, pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea unor investiţii, accesarea fondurilor europene, realizarea măsurilor stabilite în Programul de guvernare, precum şi în angajamentele asumate în faţa Uniunii Europene.
În aceste condiţii, instituţia notării posesiei deţinătorului în cartea funciară, la cerere sau din oficiu, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică, în temeiul Legii nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare, nu a rezolvat problemele proprietăţii imobilelor care urmează să fie expropriate în procedurile de expropriere pentru utilitate publică.
Am votat legea din considerentul că rezolvă aceste speţe controversate şi delicate în ceea ce înseamnă definirea legală a eliberării titlurilor de proprietate în favoarea proprietarilor sau moştenitorilor acestora de la care au fost preluate abuziv terenuri de către cooperativele agricole de producţie, deşi aceste persoane nu s-au înscris în respectivele cooperative, dar şi persoanele şi moştenitorii acestora de la care statul român a preluat terenuri fără niciun titlu, în zonele care nu au fost supuse cooperativizării.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.